Parlamenti források szerint az új többség leváltaná a szenátus USR-s elnökét

Parlamenti források szerint Anca Dragu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátusi házelnökének a leváltása is szerepel a felsőházi házbizottság kedd délelőtti ülésének napirendjén.

A házszabály szerint a szenátus elnökét a szenátorok legkevesebb egyharmadának kérésére mozdíthatják el a hivatalából, ha súlyosan vagy ismételten megszegte az alkotmányt vagy a parlament házszabályait.

Emellett a házelnök leváltása a szenátorok minősített többségének a javaslatára is kezdeményezhető, parlamenti ülésszakonként egy alkalommal. A kezdeményezők által aláírt javaslat elemzése után a házbizottság szavazással dönt arról, hogy a plénum következő ülésének napirendjére tűzi-e a házelnök leváltásának megvitatását.Meg vannak számlálva Anca Dragu órái a szenátus elnöki székében | Fotó: Agerpres

Parlamenti források szerint a szenátus plénuma kedden 12 órától ülésezik. A házszabály szerint nem vezetheti az ülést az a házelnök, akinek a menesztését kérik a szenátorok. Helyét a felsőház házbizottsága által kijelölt valamelyik alelnök veszi át. A házelnök leváltásáról titkos szavazással, minősített többséggel döntenek szenátorok. Ha a javaslatot a szenátus elfogadja, azonnal megválasztják a felsőház új vezetőjét, aki a közjogi méltóságok rangsorában az államfő után következik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A parlamentben megváltoztak az erőviszonyok a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ koalícióra lépésével. Hétfő este Marcel Ciolacu, a PSD elnöke – aki egyelőre nem lesz tagja az új kormánynak, viszont a rotációs megállapodás szerint jövő júniustól ő látja el a miniszterelnöki feladatokat – bejelentette, hogy kedden jelölteti magát képviselőházi elnöknek, és azt is mondta, hogy „tudomása szerint” Florin Cîțu, a PNL elnöke a szenátus házelnöki tisztségét szeretné megkaparintani az immár ellenzékbe vonult USR-től. Cîțu, a jelenlegi ügyvivő miniszterelnök sem szerepel az új koalíciós kormány névsorában, amelyet Nicola Ciucă kijelölt miniszterelnök kedden terjeszt a parlament elé.

Kapcsolódók

Kimaradt?