Még meg sem alakult az új kormány, de már személycsere történt a PSD miniszterjelöltjei körében

A hétfői bejelentés szerint kedden nyújtja be a kormánynévsort és a kormányprogramot a miniszterelnöki megbízást kapott Nicolae Ciucă, de a nemzeti liberális párti (PNL) kormányfőjelöltnek még nincs végleges névsor a kezében, ugyanis a koalíció legnagyobb pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) már változtatott a hétfőn összeállított listán – számolt be a Digi24.ro.

PSD-frakció a képviselőházban, előtérben Marcel Ciolacu pártelnök | Fotó: PSD Facebook-oldalA 20 fős kabinetben a legnagyobb parlamenti súllyal rendelkező PSD 9, a PNL 8, az RMDSZ pedig 3 miniszterrel lesz jelen. A szociáldemokraták a galaci szervezet által javasolt Marius Humelnicu szenátort (volt labdarúgót) jelölték gazdasági miniszternek, ám a párt országos politikai bizottsága kedden visszavonta a jelölését. Indoklást nem fűztek hozzá, de a sajtó korábban jelezte, hogy Humelnicu sem szolgálati idővel, sem szakmai tapasztalattal nem rendelkezik, ami alkalmassá tenné gazdasági miniszternek.

A párt vezetősége Florin Spătarura, a Mangaliai Hajógyár igazgatójára cserélte a miniszterjelöltet. A PSD politikai bizottsága kedd délutáni ülésén kell megerősítse a döntést, egyúttal szavaznak arról, hogy Sorin Grindeanu vagy Gabriela Firea legyen a párt részéről a miniszterelnök-helyettes az új kormányban.

Kapcsolódók

Kimaradt?