Véget ért a politikai káosz – kormányzásról és prioritásokról a 10 perc Bukarest legújabb részében

Csütörtökön véget ért a politikai káosz az új kormány megszavazásával, a kormánytagok eskületétele után a romániai politikában visszaáll valamiféle rend – erről szól az RMDSZ által elindított 10 perc Bukarest című sorozat legújabb epizódja.

„Sokan kérdezik ma is, hogy miért kellett az RMDSZ-nek egy olyan kormánykoalíció részévé válnia, amelynek nélkülünk is megvan a többsége. Erre nekünk egyetlenegy válaszunk van: a magyar közösség érdekeit a következő időszakban a kormány tagjaként hatékonyabban tudjuk képviselni, mint ellenzékben az AUR és az USR mellett” – mondta a videóban Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.  

Hozzátette: „természetesen nem leszünk díszítőelem, a kormányra lépésünknek voltak feltételei. Az RMDSZ megtartotta a minisztereit és a miniszterelnök-helyettesi tisztségét, valamint elfogadtatta a partnereivel, hogy a kormányprogramba bekerüljön minden olyan előírás, amely a 2020 decemberében beiktatott kormányprogramban is szerepelt a nemzeti közösségek jogainak védelméről, a kisebbségi törvény elfogadásáról, a magyar nyelvű oktatás, az anyanyelv-használat védelméről. Nagyon sok településen most már kormányhatározattal biztosítjuk a zászló- és címerhasználati jogot, ezt a munkát folytatni fogjuk.”

Elhangzik, hogy a családvédelem és -támogatás az egyik legfontosabb célkitűzése Szövetségnek. Ezért kezdeményezték azt, hogy az új kormányban legyen egy olyan minisztérium, amely a családok támogatásával foglalkozik. A kormányprogramba belefoglalták azokat a terveiket, „amelyek jobb és kiszámíthatóbb életet biztosítanak”: adókedvezményeket és adóleírást a többgyerekes családoknak, lakásvásárláshoz vagy lakásépítéshez támogatás a fiatal családoknak vagy az autóvásárlási támogatás. „2022 januárjától ugyanakkor emeljük a szociális juttatásokat, nyugdíjakat, a minimálbért és a gyereknevelési támogatást is, mindezt úgy sikerült tető alá hoznunk, hogy nem emelünk adókat, illetékeket a következő évben” – közölte az RMDSZ elnöke.

„Egy közel 70 százalékos többséggel bíró kormánynak be kell vállalnia fontos reformokat is. A mi szempontunkból a legfontosabb az Alkotmány revíziója – mindenekelőtt az, hogy tisztázzuk, hogy milyen típusú köztársaság Románia. Mi a parlamentáris köztársaság bevezetését fogjuk javasolni a partnereinknek” – nyomatékosította Kelemen Hunor. Bízik abban, hogy ez a koalíció meg tudja őrizni ezt a többséget és stabilitást nyújt az országnak, hiszen „egy olyan lehetőség előtt állunk, amelyre nem volt példa az elmúlt harminc évben: az újraépítési alapból 30 milliárd euró, az RMDSZ által kezdeményezett Anghel Saligny programból 10 milliárd euró áll településeink, közösségeink fejlesztésére.”

„Két dolgot biztosan állíthatok. Nem lesz könnyű dolgunk ebben a koalícióban, ugyanakkor bennünket továbbra is az egyenes beszéd fog jellemezni, és minden döntésünkkel a magyar közösség érdekeit fogjuk képviselni” – zárta videoüzenetét az RMDSZ elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?