Zárva maradhatnak az iskolák januárban, mert sztrájkra készülnek a pedagógusok

Nagy eséllyel zárva tartanak majd az iskolák januárban, mert a pedagógusok sztrájkkal készülnek tiltakozni amiatt, hogy jövőre nem a törvénynek megfelelően nő a fizetésük – derül ki két szakszervezeti szövetség vezetőjének nyilatkozataiból.

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu az Agerpres hírügynökségnek elmondta, pénteken már tájékoztatták a kormányt arról, hogy január 3. után „nagy valószínűséggel” sztrájkolni fognak az oktatási alkalmazottak, ezért a szünidő után nem nyitnak ki az iskolák. Hasonlóan nyilatkozott Marian Nistor, a Spiru Haret szakszervezeti szövetség vezetője is. „A jelenlegi körülmények között az iskolák zárva tartása reális lehetőség” – jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy hétfőn a szakszervezetek sztrájkőrséget tartanak a kormánypalotánál.

Illusztráció: Kulcsár Mária

Marian Nistor elmondta, az elégedetlenségük oka az, hogy a kormány a törvényben előírt 16 százalék helyett csak 4 százalékkal emelné jövőre a pedagógusok bérét, a kisegítő személyzetnek pedig egyáltalán nem nő a fizetése.

A FSLI elnöke, Simion Hăncescu szerint a kormány bebizonyította, hogy az oktatás nem tartozik a prioritásai közé. Hangsúlyozta, hogy egy fiatal tanár nem tud havi 2200 lejből megélni.

A szakszervezeti vezető elmondta, mindössze annyit kérnek, hogy az egységes bértörvényben előírt összegeket kapják meg jövőre. Emlékeztetett arra, hogy a jogszabály szerint már tavaly szeptemberben emelni kellett volna a tanügyi dolgozók fizetését, ám ezt az akkori kormány elhalasztotta. Idén szintén nem kaptak béremelést, a pénzügyminisztérium pedig jövőre be akarta fagyasztani a közalkalmazotti fizetéseket.

„Végül került annyi pénz, ami jövőre egy 4 százalékos emelésre elég. (...) Nekünk törvény szerint 16 százalékos emelés járna, de csak 4 százalékosat ígérnek. Ez átlagban nettó 70 lejes emelést jelent tanáronként, ami csúfság, és lázadoznak miatta az emberek” – részletezte Hăncescu. 

Kapcsolódók

Kimaradt?