Minden olyan diák kap érdemösztöndíjat, aki az elmúlt tanévben 9,50 feletti átlaggal végzett

Az oktatási minisztérium statisztikákat készít a diákok első féléves átlagaiból, és módosítják az ösztöndíjak odaítélésének kritériumait, ha csökkent a 9,50-es médiát elérő tanulók aránya – jelentette be a Tanulók Országos Tanácsa (CNE) az oktatási minisztériummal folytatott egyeztetés után az edupedu.ro szerint.

Az idei ösztöndíjakat nem az első félévben szerzett jegyek, hanem az elmúlt tanévben elért átlagok alapján ítélik oda, hangsúlyozta az oktatási minisztérium az egyeztetésen. Minden diák, aki az elmúlt tanévben 9,50 feletti átlaggal végzett, második félévre megkapja az érdemösztöndíjat. A tanügyminiszter a diáktanácsot arról biztosította, hogy az állami költségvetésből az ösztöndíjakra elkülönített összeget szigorúan erre a célra használják fel.

Fotó: Agerpres

Az ösztöndíjak odaítélésének kritériumait módosító miniszteri rendelet kimondja, hogy az érdemösztöndíjban részesülő tanulók listáját minden félévben frissítik a tanulmányi eredményekben bekövetkezett változásoknak megfelelően.

A CNE elnöke a megbeszélés után úgy fogalmazott: „Éppen most jöttünk az oktatási miniszterrel folytatott megbeszélésről, ahol az ösztöndíjak kérdését is felvetettük. Sajnos a következtetések nem feltétlenül nekünk kedveznek, mert a minisztérium nem hajlandó megváltoztatni – legalábbis jelenleg – az érdemösztöndíjak odaítélésének kritériumait. Azonban biztosak vagyunk abban, hogy ha az idei tanévben a diákok átlagai változnak, a minisztérium hajlandó az érdemösztöndíjhoz szükséges átlagot csökkenteni 9,50-ről, hogy az ösztöndíjakra elkülönített teljes összeg felhasználásra kerüljön”. Hozzátette, ezen a héten, valamint jövő héten is folytatják a tüntetéseket.

Az érdemösztöndíjhoz szükséges átlag megváltoztatásáról szóló rendeletet még tavaly októberben véleményezte a társadalmi párbeszédért felelős bizottság. A minisztériumi határozat, amely tartalmazza a hallgatóknak nyújtott ösztöndíjak jóváhagyásának általános feltételeit, január 4-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Az oktatási miniszter elmondta, ha a korábbi kritériumok megmaradtak volna, akkor az iskolások több mint 53 százaléka részesült volna érdemösztöndíjban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?