Perrel fenyegetőznek a diáktanácsok: differenciált ösztöndíjakat követelnek

Elégedetlen a Maros Megyei Magyar Diáktanács is a meghirdetett új ösztöndíjrendszerrel, perrel is fenyegetnek.

Mint korábban beszámoltunk, az ösztöndíjak odaítélésének új kritériumait leszögező rendeletet a társadalmi párbeszédért felelős bizottság még tavaly októberben véleményezte. A diáktanácsok képviseletei méltánytalannak találják, hogy csak azok a tanulók részesülnek ösztöndíjban, akiknek a tanulmányi átlaga eléri a 9,50-et.

Az új rendelettel nemhogy növelik, hanem éppen ellenkezőleg, csökkentik a diákok motivációját arra, hogy tanuljanak ezzel is mélyítve a kiváló és az átlagos tanulmányi eredményeket elérő diákok közötti különbséget – nyilatkozta a Marosvásárhelyi Rádiónak Szabó Szabolcs, a Maros Megyei Magyar Diáktanács elnöke.

Mint fogalmazott, a diáktanács felháborodva figyeli az oktatási minisztérium intézkedéseit. Több tízezer diákot fosztanak meg az ösztöndíj lehetőségétől – hangsúlyozta a diáktanács elnöke. Kifejtette, megértik azt az álláspontot, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel idén könnyebb volt elérni a 8,50-es tanulmányi átlagot, de azt is figyelembe kell venniük – mint részletezte – ez az időszak lejárt. Hangsúlyozta, tévhit az, hogy jelenleg könnyebb megszerezni a 8,50-es átlagot.Illusztráció | Fotó: Agerpres

A diáktanácsok képviseletei szerint a folytonosság elvét kellene követni az ösztöndíjak odaítélésében, ami azt jelenti, hogy 8,50-es, 9-es tanulmányi átlaggal egy bizonyos összeget kellene kapnia az érintett tanulónak, 9,50 feletti átlagnál pedig a diáknak a 8,50-es átlagnál adott ösztöndíj háromszorosában kellene részesülnie. Álláspontjuk szerint a jelenlegi kritériumok feszültségeket okoznak a diákok körében, hiszen egyrészt demotiváló hatásuk lesz, másrészt a megmaradt kevés ösztöndíjért nagyon erős lesz a verseny.

A diáktanácsok arra kérik az oktatási minisztériumot, gondolja át az ösztöndíjakra vonatkozó döntését. Korábban több megye diáktanácsa is tüntetéssorozatot szervezett, amikor elégedetlenségüket fejezték ki az új rendelet miatt. A Tanulók Országos Tanácsa kijelentette, az oktatási minisztérium elé terjesztik javaslataikat, majd ha ezt követően is elutasítják őket, jogi útra terelik az ügyet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?