Koronavírus: a mentális egészség védelmének fontosságáról tájékoztatnak

Tájékoztató kampányt indított a mentális egészség és annak védelmével kapcsolatos tájékozottság növelése érdekében a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP).

A kampány célja elsősorban az idősek és hozzátartozóik, valamint az egészségügyi szakemberek figyelmének felhívása a mentálhigiéniás problémákra. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság honlapja, a szerint a Covid-19 világjárvány jelentős hatással volt az idősekre, akiknél nagyobb a kockázata a betegség súlyosabb tüneteinek kialakulásának és magasabb a halálozási arány is. A tájékoztató szerint a megnövekedett kockázat nagyrészt az immunrendszer életkorral összefüggő elváltozásainak köszönhető, amelyek megnehezítik a fertőzések elleni küzdelmet.Fotó: www.aspms.ro

„A stressz, a gazdasági és társadalmi nehézségek, a hatóság által kért elszigeteltség, valamint a vírus terjedésének megelőzése és visszaszorítása érdekében meghozott intézkedések kihatnak a mentális egészségre, súlyosbítva olyan meglévő neurológiai és mentális zavarokat, mint a depresszió, szorongás, kognitív hanyatlás”– nyilatkozta szerkesztőségünknek dr. Iuliu Moldovan, a közegészségügyi igazgatóság vezetője.

Mint fogalmazott, a mostani kampányhoz készült tanulmány szerint a 60 éves és idősebb felnőttek több mint 20 százaléka szenved mentális vagy neurológiai rendellenességben. Hozzátette, a szorongásos zavarok az idősek 3,8 tized százalékát érintik, az öngyilkosságok mintegy negyede pedig 60 éves vagy annál idősebb embereknél fordul elő.

„Az időskorúak problémáit gyakran figyelmen kívül hagyják a szakemberek vagy rosszul diagnosztizálják ezen személyek egészségügyi problémáját” – összegezte az egészségügyi szakember.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?