A kormány vészhelyzeti tervet fogadott el a földgázellátás biztonságáról

Románia megváltozott geopolitikai és biztonsági helyzetére hivatkozva új „földgázellátás-biztonsági vészhelyzeti tervet” fogadott el csütörtöki ülésén a kormány.

A vészhelyzeti tervről szóló kormányhatározat azokat az intézkedéseket szabályozza, amelyekkel az állam közbeléphet a válság megoldása, vagy negatív hatásainak tompítása érdekében, ha fennakadások keletkeznek az ország gázellátásában – magyarázta Virgil Popescu energiaügyi miniszter, akit a Mediafax hírügynökség idéz.

A vészhelyzeti szabályzat három válságszintet különböztet meg. A korai előrejelzési, illetve a riasztási szint elrendelése esetén a szabályozó hatóság nem avatkozik be a piaci folyamatokba, csak napi szintű információkat gyűjt a rendszerüzemeltetőktől, szükség esetén pedig válságbizottság megalakítását kezdeményezi.Illusztráció: Máramaros Megyei Tanács

A vészhelyzeti szintet akkor rendelik el, ha a gázkereslet olyan rendkívül magas szintet ér el, vagy olyan gázellátási zavar keletkezik, hogy a piaci alapú intézkedések elégtelenek a zavar kiküszöbölésére és hatósági beavatkozásra van szükség a védett felhasználók gázellátásának biztosítása érdekében.

A vészhelyzeti terv Románia regionális együttműködését is szabályozza a vele azonos, úgynevezett „Ukrajna kockázati csoportba”, illetve a „Transz-balkáni csoportba” tartozó országokkal.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?