Kelemen Hunor: erős államra van szükségünk, amely szükség esetén azonnal be tud avatkozni

Összesen 17,3 milliárd lej értékű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagot hirdetett meg a kormánykoalíció a kisjövedelműek és a vállalatok támogatására. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: a koronavírus-járvány és a szomszédunkban dúló háború nagymértékben befolyásolja az életünket, ezért „ilyen helyzetekben erős államra van szükségünk, amely szükség esetén azonnal be tud avatkozni”.

Amint a Maszolon megírtuk, a több mint 17 milliárdos csomagnak több mint a fele, 9 milliárd lej európai uniós támogatásokból származik, a fennmaradó 8,3 milliárd lejt az állami költségvetésből fedezik. Ebből a költségvetésből jelentős összegeket fordítanak például az áremelkedések kompenzálására, az áruszállító vállalatok támogatására vagy akár a kényszerszabadságra küldött dolgozók bérének biztosítására, amit 75 százalékban az állam fizet az év végéig.

„A gazdasági és politikai környezet megváltozott és változik, mind a két éve tartó világjárvány, mind a szomszédságunkban zajló háború miatt. Mindannyian láthatjuk, hogy nincs olyan gazdasági vagy társadalmi terület, amelyet ez ne érintene” – írta Kelemen Hunor Facebook-oldalán. Az RMDSZ elnöke szerint a kis és közepes vállalkozások, a közlekedési vállalatok és az állami beruházások ugyanúgy ki vannak téve az euróövezet gazdasági válsága által okozott változásoknak. „Ilyen helyzetekben erős államra van szükségünk, amely szükség esetén azonnal be tud avatkozni” – fogalmazott.

Kelemen Hunor elismételte, a kormánykoalíció hétfőn elfogadta a Románia támogatása című program intézkedéseit, „amely gyors és azonnali megoldást kínál a gazdasági válságra. Ezek az intézkedések kiegyensúlyozottak, azonnali és közép- és hosszú távú intézkedések egyaránt”. Az RMDSZ elnöke szerint ugyanis mindannyiunknak az az érdeke, hogy Románia független legyen az élelmiszer és az energia tekintetében.

Amikor nagyok a kihívások, fontos a politikai biztonság, és a jelenlegi kormánykoalíció politikai stabilitást jelent Románia számára, és ezt felelősséggel fenn kell tartaniuk, fogalmazott Kelemen Hunor. Hozzátette: „Az elmúlt hónapok vitái után optimista vagyok, ezért meg vagyok győződve arról, hogy sikerül helyreállítanunk a reményt a társadalomban.”

(Nyitókép: Borsi Balázs)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg