Európa jövőjéről egyeztetett Brüsszelben Kelemen Hunor az Európai Néppárt vezető politikusaival

Az Európai Néppárt (EPP) vezető politikusaival és képviselőivel egyeztett szerdán Brüsszelben Kelemen Hunor. A találkozókról közösségimédia-oldalán számolt be az RMDSZ elnöke, aki közölte, a fő téma valamennyi esetben az orosz–ukrán háború, illetve Európa jövője volt.

Brüsszelben járt szerdán és több találkozón is részt vett az Európai Néppárt (EPP) vezető politikusaival és képviselőivel Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elsőként Manfred Weberrel, az Európai Parlament néppárti (EPP) frakcióvezetőjével egyeztetett az orosz–ukrán háborúról, Európa jövőjéről, Románia belpolitikai helyzetéről és a Néppárt idei tisztújító kongresszusáról.

Fotók: Kelemen Hunor Facebook-oldala

„Elmondtam Manfred Webernek, hogy már most el kell kezdenünk a háború utáni gazdasági, politikai és biztonságpolitikai kihívásokról gondolkodnunk. Ezzel egy időben az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciókat életben kell tartani és tovább bővíteni, a legfontosabb, hogy a Nyugat egységes fellépését megőrizzük. Az Európa jövőjéről zajló vitával kapcsolatban pedig kifejtettem abbéli reményemet, hogy a konzultációt lezáró dokumentumban helyet kap a nemzeti kisebbségek védelme is” – fogalmazott bejegyzésében Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke közölte, megismételte azt a korábban tett kijelentését is, hogy az EPP-nek meg kell tudnia különböztetni magát a többi európai pártcsaládtól. „Határozott és jól artikulált véleményünk kell legyen a közelgő évek változásairól és azokat kell tudnunk érvényesíteni mind a tagállamokban, mind az európai intézményekben” – szögezte le.

Antonio López-Istúrizzal, az Európai Néppárt főtitkárával szintén tárgyalt az RMDSZ elnöke. Róla azt írta: „régi barátunk, aki mindig megbízható partnere volt a romániai magyar közösségnek és az RMDSZ-nek is”. A főtitkár többször látogatott már Romániába, Erdélybe, „most viszont Brüsszelben találkoztunk és az EPP előtt álló kihívásokról, a közelgő tisztújító kongresszusról és Európa jövőjéről beszélgettünk”.

Kelemen Hunor közösségimédia-oldaláról az is kiderült, hogy Roberta Metsolaval, az Európai Parlament elnökével is egyeztetett brüsszeli látogatása alkalmával. A megbeszélésen az Európai Unió jövője, a NATO keleti szárnyának megerősítése és az orosz-ukrán háború volt a téma. „Roberta Metsola elnök asszonynak megköszöntem azt, hogy támogatta a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezést az Európai Parlamentben, és ismételten meghívtam, hogy látogasson el Erdélybe, Romániába” – közölte az RMDSZ elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_yPcbUIdB_300x250-maszol-HF23_3mb.gif
banner_vtAivxH1_web-banner-HF23.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?