Megjelent a Hivatalos Közlönyben a veszélyhelyzetet elrendelő kormányhatározat

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a kormány 2020/55-ös határozata, amely május 18-tól kezdődően 30 napra veszélyhelyzetet rendel el az ország egész területére. Íme, a legfontosabb intézkedések:

  • A határozat értelmében a nyilvános zárt helyeken, üzletekben, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen kötelező a védőmaszk viselése.
  • Tilos ebben az időszakban tüntetések, demonstrációk, koncertek és más, nagyobb tömegeket vonzó szabadtéri rendezvények, továbbá a zárt térben tartott kulturális, művészeti, vallási, sport- és szórakoztató tevékenységek szervezése.
  • Nem megengedettek a szabadtéri sport- és szabadidős tevékenységek sem, leszámítva a legtöbb három személy részvételével zajlókat, például kerékpározás, természetjárás, futás, kajakozás, hegymászás, vadászat, halászat (akik egy háztartásban élnek, többen is lehetnek egy csoportban).
  • Zárt helyeken legtöbb nyolc személy részvételével és a fizikai távolság betartásával lehet privát rendezvényeket szervezni (a szombati tájékoztatás szerint – amely a belügyminisztérium Facebook-oldalán is megtalálható – még 16 főben szabták meg a résztvevők számának felső határát).
  • Településen belül tilos a három személynél nagyobb csoportokban való közlekedés, ha nem egyazon család tagjairól van szó.
  • A lakhely szerinti település/metropolisz-övezet elhagyása csak a határozatban megszabott okból történhet, az erre vonatkozó felelősségvállalási nyilatkozat kitöltésével (metropolisz-övezet alatt a nagyvárosok 30 km-es vonzáskörzetét értik, azon belül nem szükséges a nyilatkozat).

A szabályok megsértéséért 500-tól 15 ezer lejig terjedő pénzbírság szabható ki.

(Nyitókép: Hétfőtől bírságolhatnak is a rendőrök | Fotó: Román rendőrség)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?