banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Transgaz: zavartalan a gázimport, a hazai termelésből fedezhető az ország szükséglete

Románia gázimportja továbbra is zavartalan, ugyanakkor ebben az időszakban hazai termelésből is fedezni tudják az ország gázszükségletét – jelentette ki szerdán az Agerpresnek a román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz állami vállalat vezérigazgatója.

Fotó: Transgaz Facebook-oldalIon Sterian rámutatott: az ortodox húsvét alatt mindössze 13-14 millió köbméter földgázt használtak fel Romániában naponta, az alacsony fogyasztás miatt a Romgaz állami vállalatnak csökkentenie kellett a termelést. „Szerdára hozzávetőlegesen 19,5 millió köbméteres fogyasztást becsülünk” – tette hozzá. Ugyanakkor a szerdai gázimport 3,5 millió köbméterre tehető, ami megegyezik az előző napi mennyiséggel.

A Transgaz igazgatója hangsúlyozta, ebben az időszakban Románia a hazai termelésből fedezni tudja az ország gázszükségletét, a fogyasztás ugyanis nem haladja meg a napi 20-21 millió köbmétert, miközben napi 23 millió köbméter kitermelésére is van lehetőség. A gázimport most azért fontos, hogy a hideg évszak kezdetére 3,2 milliárd köbméter gáz legyen a tárolókban – magyarázta.

Elmondta azt is, hogy jelenleg 640 millió köbméter gáz van a hazai gáztározókban, 230 millió köbméterrel több, mint tavaly ilyenkor. „Nekünk a BRUA-gázvezeték a megmentőnk, ez működik, segítségével biztosított az ellátás, illetve a gáz tranzitja is a régióban, miközben a tranzitdíjakból bevételre is szert teszünk” – magyarázta.

Az orosz Gazprom vállalat kedden bejelentette, hogy teljesen leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló gázszállításokat, mivel a két ország nem hajlandó rubelben fizetni a vételárat. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke „zsarolásnak” nevezte az orosz intézkedést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök márciusban közölte, hogy Oroszország ezután nem fogja dollárban vagy euróban elfogadni a földgázszállítások ellenértékét, hanem áttérnek a rubelelszámolásra. Ezt az orosz–ukrán háború nyomán Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciókra válaszul vezette be.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?