banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Közös EU-válaszlépés készül az orosz gázstopra: a zsarolás elfogadhatatlan

Az Európai Unió összehangolt választ készít elő az egyes európai országokba irányuló orosz gázszállítások felfüggesztése miatt – közölte szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke.

„A Gazprom bejelentése, miszerint egyoldalúan leállítja a gázszállításokat az európai fogyasztóknak, Oroszország újabb kísérlete arra, hogy a gázt zsarolási eszközként használja. Ez indokolatlan és elfogadhatatlan” – fogalmazott üzenetében Ursula von der Leyen. Hozzátette: ez ismét azt mutatja, hogy „Oroszországban mint gázszállítóban nem lehet megbízni”. Mint írja, felkészültek erre a forgatókönyvre és szoros kapcsolatot tartanak fenn valamennyi EU-tagállammal. 

Ursula von der Leyen | Fotó: Agerpres/Xinhua

„Azon dolgozunk, hogy alternatív ellátást és a lehető legjobb tárolási kapacitásokat biztosítsuk az egész Európai Unióban. A tagállamok készenléti terveket dolgoztak ki egy ilyen forgatókönyvre, mi pedig koordináltan és szolidárisan együttműködünk velük” – magyarázta az EB elnöke, aki szerint folyamatban van az összehangolt uniós válaszlépések kidolgozása. 

„Az európaiak bízhatnak abban, hogy egységesen és teljes szolidaritással állunk az érintett tagállamok mellett ebben az új kihívásban. Az európaiak számíthatnak teljes támogatásunkra” – zárta szerdai üzenetét Ursula von der Leyen.

A Gazprom szerda reggel jelentette be, hogy teljesen leállítja a fölgázszállítást Bulgáriába és Lengyelországba. Az orosz energiaóriás bejelentése óta a földgáz ára Európában csaknem a negyedével nőtt.

A Bulgáriába irányuló gázszállítások leállítása a fizetési rendszer megváltoztatására vonatkozó követelések miatt a meglévő szerződés súlyos megsértése, és zsarolásnak minősül – jelentette ki szerdán Kiril Petkov bolgár miniszterelnök. Elmondta, hogy Bulgária jelenleg felülvizsgálja a Gazprommal kötött összes szerződést, beleértve a Szerbiába és Magyarországra irányuló orosz gázszállítást is, mivel „az egyoldalú zsarolás elfogadhatatlan”.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?