Nem kap több orosz gázt Lengyelország és Bulgária, megugrottak az árak

Az indok az, hogy egyik állam sem hajlandó rubelben fizetni az energiahordozóért, ahogy azt Putyin elvárná.

Újabb frontot nyitott a háborúban Oroszország, április 27-n leállította leállította a gázszállítást Lengyelországnak és Bulgáriának. A Gazprom arra hivatkozva függesztette fel a szállítást, hogy a lengyelek nem hajlandóak rubellel fizetni az energiahordozóért. A lengyel gázvállalat, a PGNiG bejelentette, hogy szerződésszegésnek tekinti a szállítások leállítását, bírósághoz fordul és kártérítést fog követelni.Kétélű fegyver a szállítások leállítása | Fotó: Facebook/Gazprom

A varsói kormány szerint az orosz gáz hiányát a lakosság nem fogja megszenvedni, a tározók jelenleg 75 százalékban vannak feltöltve. A lengyelek már 2019-ben bejelentették, hogy nem fogják meghosszabbítani a Gazprommal kötött, 2022 végén lejáró szerződést, s végleg lemondanak az orosz energiahordozó használatáról.

A kiesést a Katarból és az Egyesült Államokból származó cseppfolyósított földgáz importjának növelésével kívánják ellensúlyozni. Rövidesen elkészül a Baltic Pipe nevű vezeték is, melyen keresztül norvég gáz érkezik majd Lengyelországba.

A hírre, hogy Oroszország leállítja a gázszállítást több európai országba, azonnal emelkedni kezdtek az árak az amszterdami gáztőzsdén, amely a legnagyobb a kontinensen. Hétfőn még csak 92,836 euró/MWh volt a tranzakciók átlagára, ami kedden 103,208 euróra nőtt. Ez kb. 11 százalékos drágulást jelent. A drágulás minden valószínűség szerint szerdán is folytatódni fog.

Putyin orosz elnök hetekkel ezelőtt jelentette be, hogy a barátságtalan országoknak rubelben kell majd fizetniük a gázért. Az ügyben nincs egységes európai álláspont, Dánia azonban tegnap bejelentette, hogy esze ágában sincs eleget tenni az orosz elvárásnak. Az orosz gázimporttal foglalkozó cég, az Orsted arra hivatkozik, hogy hosszútávú szerződése van a Gazprommal.

Az oroszok egyelőre nem jelezték, hogy küszöbön állna a szállítások felfüggesztése más országokba is. Magyarországra Bulgárián keresztül érkezik az orosz gáz, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azonban azt közölte, hogy az orosz lépés a tranzitforgalmat nem érinti, a Magyarországra irányuló szállítás zavartalanul folyik. A bukaresti kormány nem közölt semmit azzal kapcsolatban, hogy fennállna az orosz szállítások leállításának veszélye. Románia ugyanakkor szerencsés helyzetben van, lévén az import gáztól legkevésbé függő EU-tagország.

Az európai országok zöme nagyban függ az orosz gáztól, azonban a függőség kölcsönös, a gázimportból származó bevételek ugyanis létfontosságúak Moszkva számára. Ha teljesen leállítaná az EU-ba irányuló importot, az hatalmas bevételkiesést jelentene Oroszország számára, a felszabaduló mennyiséget pedig rövidtávon nem tudná máshol értékesíteni, mivel a vezetékek kapacitása korlátozott, akárcsak a cseppfolyósítási kapacitás.

Kapcsolódók

Kimaradt?