Újraindul az Azomureș

Több mint négy hónapja szünetel a termelés a marosvásárhelyi üzemben a csillagászati gázár miatt.

Napokon belül ismét elkezdődik a munka az Azomureș kombinátban. A cégvezetés tájékoztatása szerint május elején kezdenek el termelni, csökkentett kapacitással.  „A kezdeti időszakban korlátozott ammónium nitrát, kalcium nitrát, karbamid és melamin termeléssel számolunk. Az NPK típusú, komplex műtrágyák gyártását később fogjuk elkezdeni” – nyilatkozta Harri Kiiski, a vállalat vezérigazgatója.Az Azomureș kombinát madártávlatból | Fotó: Facebook/Azomures

Az Azomureș december 17-én állt le, mivel a gáz annyira megdrágult, hogy a nyereséges termelés lehetetlenné vált. Akkoriban nem csak a marosvásárhelyi kombinát szüntette be a termelést, hanem egy sor más műtrágya gyártó is Európa-szerte. A műtrágya termelési költségeinek nagyon magas százalékát jelenti az alapanyag, ami a földgáz.

Mivel elegendő műtrágya nélkül élelmiszerhiány alakulhat ki, április elejére az Európai Bizottság kidolgozta a törvényi keretet, mely lehetővé teszi, hogy az EU-tagországok állami támogatást nyújtsanak az ágazatnak. Lengyelország és Németország már lépett is, előbbi 836 millió, míg utóbbi 20 milliárd eurós segélycsomaggal támogatja az érintett vállalatokat.

A román kormány egyelőre nem hozott konkrét intézkedéseket, de folynak az egyeztetések az energetikai-, a mezőgazdasági- és a gazdasági tárca, valamint az ipar képviselőinek a részvételével.

Az Azomureș a legjelentősebb hazai műtrágya gyártó. Egy átlagos évben, folyamatos termelés mellett 1,6 millió tonna műtrágyát állít elő, aminek 75 százalékát belföldön értékesíti. Mivel az idei évből már eltelt közel négy hónap, egyértelmű, hogy a 2022-es termelés a korábbi időszak szintje alatt lesz.

Kapcsolódók

Kimaradt?