banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Államosítják a Gazprom németországi leányvállalatát

Állami felügyelet alá helyezik Németországban a Gazprom orosz állami energetikai társaság helyi leányvállalatait - jelentették be hétfőn Berlinben.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter elmondta, hogy a Gazprom Germania vállalatcsoportot a közbiztonság, a közrend és az energiaellátás fenntartása érdekében átmenetileg a hálózatos iparágak működését felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur) fennhatósága alá helyezik.Nem űzheti tovább kisded játékait a Gazprom | Fotó: Gazprom Germania

A Gazprom Germania földgázkereskedelmi, földgázszállítási és földgáztározó-üzemeltetési tevékenysége révén a kritikus infrastruktúrával foglalkozó cégek közé tartozik, kiemelt jelentősége van Németország földgázellátásában, állami felügyelet alá helyezése pedig „sürgetően szükséges” - mondta a miniszter.

A hatósági felügyelet egyelőre szeptember 30-ig tart. A Bundesnetzagentur meneszthet és kinevezhet vezetőket, és meghatározhatja a menedzsment tevékenységét. A minisztériumi rendeletről szóló közleményükben kiemelték, hogy „Németország és Európa érdekében” működtetik a vállalatcsoportot. Német sajtóértesülések szerint a kormány azzal vádolja a Gazprom Germaniát, hogy tározóit nem üzleti céllal üzemelteti, hanem azért, hogy minél súlyosabb legyen a földgázellátási helyzet Németországban. A cégcsoport azzal is próbálkozott, hogy megelőzze az állami felügyelet alá vételt, ezért igyekezett átadni egy 226 millió euró értékű tulajdonrészt egy szentpétervári székhelyű szervezetnek.

A gáz, mint fegyver

A Gazprom Germaniához tartozó földgáztározók kapacitása nagyjából 5 milliárd köbméter, ez a teljes németországi kapacitás mintegy ötöde. A tározók töltöttsége 2021 áprilisa óta tartósan 10 százalék alatt van. „Az, ami idén télen történt a gáztározókban, nem ismétlődhet meg többé. Meg kell tennünk mindent, hogy még egyszer ne kerülhessünk ilyen helyzetbe” – hangsúlyozta Andreas Rimkus szociáldemokrata honatya, aki az energiakérdés szakértőjének számít pártjában.

Hasonló a véleménye a szabaddemokratáknak is, akiknek a vezetője pénzügyminiszter a kormánykoalícióban. "Oroszország visszaélt az erőfölényével, és télen szinte üresen hagyta a gáztározókat. Ez azt jelenti, hogy a gázt fegyverként használta. Egy szuverén állam nem tűrheti el, hogy egy autokrata rendszertől függjön, amely zsarolni próbál bennünket” - jelentette ki az FDP energiaügyekben illetékes szóvivője Michael Kruse.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter - az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll a világ országainak tárolókapacitás alapján megállapított rangsorában, az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után.

A berlini energetikai minisztérium párhuzamos akciót szervez a Rosznyeft orosz olajóriás ellen is. Itt az olajfinomítókról van szó, amelyek éppúgy stratégiai jelentőségűek, mint a gáztározók. Ma már Németországban felróják Angela Merkel volt kancellárnak, hogy hagyta az oroszoknak megszerezni ezeket a stratégiai fontosságú létesítményeket. Csakhogy Merkel még a hosszú távú együttműködésben hitt, és nem láthatta előre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háborút indít Ukrajnában. A háború azonban ráébresztette a berlini döntéshozókat, hogy ideje valóban gondolkozni az orosz befolyás csökkentésén. Az oroszok már a fűtési szezon kezdetén felverték a földgáz árát azzal a módszerrel, hogy nem töltötték fel a tulajdonukban levő gáztározókat, és így a németek kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

Kapcsolódók

Kimaradt?