Nem vásárol több orosz gázt egy EU-tagállam

Litvánia teljesen függetlenítette magát az orosz importtól, két másik balti állam is követné a példáját.

Litvánia lett az első olyan EU-tagállam, amely az Ukrajna elleni agresszió miatt teljes mértékben beszüntette az orosz gázimportot, miközben a másik két balti állam, Észtország és Lettország átmenetileg leállította a vásárlást.Szállítmány érkezett a Függetélenség-terminálra | Facebook/Höegh LNg

Vilniusban bejelentették, április elsejétől nem vásárolnak orosz gázt, az energiahordozó-igényt ezután a „Függetlenség” nevű LNG-terminálra érkező cseppfolyósított gázzal elégítik ki. „Mostantól fogva Litvánia egy köbméternyi mérgező orosz gázt sem fog felhasználni. Litvánia az első EU-tagállam, amely elutasítja az orosz gázt” – mondta a balti állam miniszterelnöke, Ingrida Simonyte.

A balti hármak 1990-ben jelentették be a Szovjetuniótól való elszakadásukat, és az utóbbi években hangsúlyozták, az energiafüggőség megszüntetése lesz a teljes szabadsághoz vezető út utolsó szakasza. A „Függetlenség” LNG-terminál 2014-ben nyílt meg Klaipedában. „Néhány évvel ezelőtt országunk meghozott egy döntést, és ez most lehetővé tette a számunkra, hogy  fájdalom nélkül megtörjük az agresszortól való energiafüggést. Ha mi meg tudjuk tenni, más európai államok is képesek erre” – vélekedett Gitanas Nauseda államfő. Emlékeztetett arra is, hogy az olaj- és gázexportból befolyó pénzeket Moszkva arra használja fel, hogy finanszírozza az ukrán városok és a polgári személyek elleni támadásokat.

A baltiak most annak köszönhetően szüntethették be a gázimportot, hogy feltöltött állapotban vannak a tárolók. A teljes függetlenséghez még meg kell építeni egy második LNG-terminált is.

Kapcsolódók

Kimaradt?