Petíciót indított az Agent Green a medvetámadások ellen hozott kormányrendelet felfüggesztésére

Az Agent Green nevű állatvédő szervezet internetes petíciót indított annak a szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendeletnek a felfüggesztése érdekében, amely azonnali beavatkozást tesz lehetővé a helyi hatóságok számára medvetámadások esetén. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig az alkotmánybíróságon szeretné érvénytelenítetni a nagyvadakat „a trófeavadászok kíméletlen puskái elé kergető” jogszabályt.

A Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter javaslatára kidolgozott és elfogadott sürgősségi kormányrendelet lehetővé teszi, hogy medvetámadás esetén egy-egy településen helyben hozzák meg a döntést a védekezés mértékéről és a foganatosítható intézkedésekről: ez a nagyvad elkergetésétől a befogásán és áthelyezésén át a kilövéséig/eutanáziáig terjedhet (a végső esetet a „visszaeső”, agresszív, emberre támadó állatok esetében alkalmaznák).A településekre rendszeresen bejáró, az emberre veszélyes medvék ellen hozták a jogszabályt | Illusztráció

A tárcavezető szerint a sürgősségi kormányrendelet kidolgozásakor olyan alapvető emberi jogok biztosítását vették figyelembe, mint az élet és a testi épség védelme. Azt, hogy milyen módon lépnek fel az adott településre bejáró, a házakba és gazdaságokba betörő, az állatállományban kárt tevő, netán a házigazdákra támadó medvék ellen, a helyi önkormányzatok, a rendvédelmi szervek, az erdészetek és vadásztársaságok képviselőiből, illetve állatorvosokból álló „operatív törzsek” dönthetik el helyi szinten – a sürgősségi rendelet lényege, hogy nem kell órákat vagy napokat várni a bukaresti központi hatóságok engedélyére.

A Maszol által megszólaltatott önkormányzati vezetők üdvözölték a jogszabályt, annak ellenére is, hogy még nem ismerik annak alkalmazási útmutatóit. Miután a Dacian Cioloș vezette egykori technokrata kormány 2015-ben betiltotta a medvevadászatot, az állatpopuláció hirtelen gyarapodásnak indult. A nagyvadak kezdetben a városszéli kukákat dézsmálták meg, de később mind beljebb merészkedtek, a háztáji gazdaságokban téve kárt. Bár korábban is be-bejártak a –főleg székelyföldi – településekre, 2016 után szaporodtak el az olyan esetek, amikor is egy-egy magánlakásba, vendéglátóhelyre vagy középületbe is betörtek.

Mostanra szinte mindennaposak a „látogatásaik”, a háromszéki Gelencén például nappal egy kisgyereket támadott meg a medve, de másutt is veszélyben érzik magukat a lakosok, emellett az idegenforgalomból élőknek a turisták számának visszaesésével is szembesülniük kellett, éppen a medveveszély miatt – többek között ez vezetett oda, hogy Tusndáfürdőn tüntetést is szerveztek, az állami hatóságok határozott fellépését követelve. Az érintett települések elöljárói szerint a szerdán elfogadott sürgősségi kormányrendelet lehetőséget teremt a biztonság helyreállítására.

Nem így látja ezt az Agent Green nevű természetvédő szervezet, amely a rendelet megjelenésének a napján online petíciót indított a jogszabály felfüggesztése érdekében, azzal az indokkal, hogy a barnamedve védett állat az Európai Unióban. A „zöld” egyesület közleményében az írta, hogy minden törvényes eszközt megragad a kormányrendelet megakadályozása érdekében. Csütörtök reggelig több mint 80 ezren írták alá a tiltakozást a szükséges százezerből.

Az állatvédő aktivisták megfogalmazása szerint a szerdai sürgősségi rendelettel „a kormány több száz ártatlan medve kivégzését” tette lehetővé.

Az Agent Green nevét akkor jegyezte meg a közvélemény, amikor május elején tiltakozását fejezte ki a szervezet Emanuel von und zu Liechtenstein herceg romániai vadászata miatt: azt állították, hogy Románia legnagyobb példányát, az Arthur néven ismert hím medvét terítette le, miközben a kilövési engedélye egy bocsos anyamedvére volt, amely korábban jelentős károkat okozott a háromszéki Ozsdola környékén. A liechtensteini uralkodóház Ausztriában élő tagja ezt visszautasította, mint ahogy mások (környékbeli illetékesek) is kétségbe vonták az Agent Green állítását. Mindenesetre a korrupcióellenes ügyészség (DNA) is vizsgálatot indított, hogy történt-e visszaélés, de a nyomozás menetéről eddig nem hoztak nyilvánosságra információkat.

A miniszterelnök tanácsosaként bírálja a kormányrendelet
Az Agent Green nevű szervezet a honlapján olvasható ismertető szerint egy független, apolitikus, humanitárius és természetvédő civil szervezet, amely elsősorban az állatvilág védelmében, az erdőirtások ellen, a fenntartható fejlődés érdekében lép fel, illetve fogalmaz meg határozott álláspontokat. Elnöke Gabriel Păun környezetvédelmi szakember és aktivista, aki a 2000-es évek első évtizedében többek között az Ecosens és a Greenpeace romániai projektjeit irányította. A kormány honlapján elérhető önéletrajza szerint Gabriel Păun idén február 16. óta Florin Cîțu miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója, és fő feladata a környezetvédelmi stratégiák kidolgozása a kormányprogram mentén, illetve elemzések készítése – ezért nem járt fizetség, és a funkció apolitikusnak minősül. Ezzel együtt furán hat, hogy a kormányfő tanácsadójaként az általa vezetett szervezet élesen támadja a kormány sürgősségi rendeletét.

„Szembesítik” az állatvédőket az áldozatokkal

Mint arról beszámoltunk, július 23-tól, péntektől több napot töltenek el Hargita megyében az Agent Green képviselői Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének a meghívására. A megyei önkormányzat ezt megelőzően olyan kérdőívet készített a lakosság részére, amely segítségével meghatározták azokat a helyszíneket, háztartásokat, amelyekben többször okoztak kárt a medvék, és amelyekről úgy gondolták, hogy az állatvédők képviselőinek „kötelezően látniuk kell”.

„Szembe kell nézniük a székelyföldi valósággal, beszélgessenek a medvetámadás áldozataival, ismerjék meg a gazdák mindennapjait, akik gyakorlatilag félnek kijárni, megművelni a földeket, vagy állatot tartani” – mondta korábban a kezdeményezésről Borboly Csaba tanácselnök.

A Nép Ügyvédjéhez fordul a PSD a medvék védelmében

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) az alkotmánybíróságon szeretné érvényteleníteni a nagyvadakat „a trófeavadászok kíméletlen puskái elé kergető” jogszabályt – írta a Hotnews. A PSD vezetői a párt Facebook-oldalán közzétett reagálásban azt írták a Cîțu-kormány tagjairól, hogy „ti jelentitek a problémát, nem a medvék.

A PSD szerint a kormány ahelyett, hogy a vadgazdálkodás, az állatok természetes élőhelyein történő etetésének a feltételeit teremtette volna meg, vagy támogatást nyújtott volna az érintetteknek a villanypásztorral való védekezéshez, inkább „törvényesítette a barnamedvék tömegmészárlását”, ezért a Nép Ügyvédjéhez fordul, hogy az alkotmányossági kifogást emeljen a sürgősségi kormányrendelet ellen.

Kapcsolódók

Kimaradt?