Már a DNA is vizsgálja a Székelyföldön kilőtt medveóriás ügyét

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) kedden bejelentette, hogy vizsgálódik az idén márciusban Háromszéken kilőtt, Arthur néven emlegetett medve ügyében.

A DNA hivatali visszaélés gyanújával indított eljárást. Az ügyészség a medvevadászat engedélyezésével kapcsolatos iratok törvényességét vizsgálják. Egyelőre úgynevezett in rem eljárás zajlik, vagyis a hivatali visszaélés gyanújának megalapozottságára keresnek bizonyítékokat. Mint ismert, korábban a kézdivásárhelyi ügyészség is bejelentette, hogy orvvadászat és jogtalan fegyverhasználat gyanújával vizsgálódik ebben az ügyben.

Mint korábban írtuk, az Arthur néven ismert medvét az Agent Green természetvédő szervezet szerint márciusban, egy törvénytelenül szervezett trófeavadászaton lőtte ki Josef Emanuel herceg, a liechensteini uralkodói ház Ausztriában élő tagja a háromszéki Ozsdola mellett, védett területen.

A vadászatnak nemzetközi visszhangja is lett: az Agent Green és az ausztriai VGT állatvédő egyesület közös közleményben tiltakozott, amiért szerintük a herceg az ozsdolai gazdaságokban gyakran kárt tevő fiatal nőstény medve kilövésére kapott engedéllyel az Arthur néven emlegetett, 17 éves kapitális hímet terítette le.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A romániai természetvédő szervezet szerint a kilőtt medve kerülte a lakott területeket és nem okozott vadkárokat. Az ügyben jelenleg a környezetőrség és az erdőőrség is vizsgálódik. A két intézmény következtetéseit keddi sajtótájékoztatóján ismerteti Tánczos Barna környezetvédelmi minizster.

(Címlapfotó forrása: Agent Green)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?