Tánczos Barna megtiltaná a fizetett trófeavadászatot Arthur kilövése után

Jelenleg a környezetőrség és az erdőőrség is vizsgálja, valóban azt a medvét terítette-e le egy külföldi vadász a Kovászna megyei Ozsdola környékén, amelyikre a környezetvédelmi tárcától kapott engedélye szólt – jelentette ki szerda este a Maszolnak Tánczos Barna miniszter, aki szigorítani akar a védett fajok kilövésének jelenlegi szabályozásán.

A tárcavezetőt Románia és az Európai Unió állítólagosan legnagyobb medvéjének az ügyében kerestük meg, amelyet az Agent Green természetvédő szervezet szerint márciusban, egy törvénytelenül szervezett trófeavadászaton lőtt ki Josef Emanuel herceg, a liechensteini uralkodói ház Ausztriában élő tagja a háromszéki védett területen.

Tekintettel a vadász kilétére, az ügynek nemzetközi visszhangja is lett: az Agent Green szervezet az ausztriai VGT állatvédő egyesület közös közleményben tiltakozott, amiért szerintük a herceg az ozsdolai gazdaságokban gyakran kárt tevő fiatal nőstény medve kilövésére kapott engedéllyel az Arthur néven emlegetett, 17 éves kapitális hímet terítette le, 7000 eurót fizetett a vadászatért, és el is szállította a trófeát.

Tánczos Barna elmondta, a környezetőrség és az erdőőrség jelenleg azt vizsgálja, tiszteletben tartották-e a törvényeket azon a bizonyos márciusi vadászaton. „Bővebben nem szeretnék nyilatkozni erről, mert nem akarom befolyásolni a vizsgálatokat” – tette hozzá a miniszter.Arthur, az ozsdolai medve a leterítése után | Fotó: Agent Green

Azt azonban felidézte, hogy a környezetvédelmi minisztérium a Botos Vadásztársaság kérésére február 17-én jóváhagyta egy jelentős vadkárokat okozó medve kilövését. A vadásztársaság ugyanakkor további két nagyvad kilövésére is kért engedélyt, ezeket azonban az igénylések dokumentációjának hiányosságai miatt nem hagyták jóvá. „Nem világos, hogy a herceg azt a medvét lőtte-e ki, amelyikre a vadásztársaság engedély kapott. A vizsgálatok ezt is ki fogják deríteni” – magyarázta a Maszolnak.

Tánczos Barna ugyanakkor szigorítana a jelenlegi törvényeken: megtiltaná, hogy a vadásztársaságok eladják a beavatkozási kvóta alapján kapott kilövési engedélyeket trófeákra áhítozó személyeknek. „Javasolni fogom, hogy a törvény egyértelműsítse: védett fajokat a bevatkozási kvóta lapján kizárólag a vadásztársaságok lőhetnek ki Romániában” – jelentette ki.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Arra a kérdésünkre, hogy a herceg által kilőtt medve valóban Románia vagy akár az Európa Unió legnagyobb példánya-e, Tánczos Barna kijelentette: jómaga most hallott először Arthurról. „Nem tudtam arról, hogy Ozsdola környékén él az ország legnagyobb medvéje. Szerintem senki nem tudja megmondani, hogy ez valóban így van-e” – nyilatkozta a környezetvédelmi miniszter.

Becslés: 7000 körüli lehet a vadon élő medvék száma

Mint ismert, az országban túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban a Cioloș-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt, de akkor is felmerült a gyanú, hogy a vadásztársaságok nem a problémás egyedeket, hanem a trófeaként értékesíthető kapitális hímeket lövetik ki.

A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített becslés szerint az országban 6450 és 7200 között lehet a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó 2018-as akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

Kapcsolódók

Kimaradt?