Elszállították a Gyergyószentmiklóson kukázó medvét

Befogták és a természetes élőhelyére szállították a napokban Gyergyószentmiklóson több alkalommal feltűnt medvét. A fiatal állat a város szeméttárolóinál próbált élelemhez jutni.

Szerdán délután elkábították és elszállították a gyergyószentmiklósi bevásárlóközpont környékéről több esetben elzavart, majd egy udvarra beszorult medvét. A fiatal állat napok óta visszajárt a székelyföldi városba, több alkalommal a csendőrség és a rendőrség kergette el a lakott területről.Szorult helyzetbe került a mackó | Fotó: Hargita Megyei Környezetvédelmi Őrség

A Maszol érdeklődésére Balla Izabella, a Hargita Megyei Környezetőrség (GNM) vezetője elmondta: a medve szorult helyzetbe került, miután bemászott a gyergyószentmiklósi sátortetős jégpálya és egy kerítés közé.

„Ebben az esetben alkalmazhattuk a 323/2010-es kormányhatározat előírásait. Az állategészségügyi hatóság által kinevezett állatorvos elkábította és a helyileg illetékes vadásztársasággal közösen elszállítottuk az általuk adminisztrált vadászterületre, ahol szabadon engedték” – számolt be a részletekről a szakember.

A hatóságok kérik a lakosságot, hogy hasonló esetekben hívják a 112-es segélyhívószámot, ne próbálkozzanak közbelépéssel, ne etessék a vadállatokat, legyenek óvatosak a háztartási hulladék tárolásával, és ne közelítsék meg a medvéket, hogy fényképeket vagy videofelvételeket készítsenek.

(Címlapkép: Hargita Megyei Környezetőrség)

Kapcsolódók

Kimaradt?