banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Agent Green: engedély nélkül lőtték ki Háromszéken Arthurt, Románia legnagyobb medvéjét

Arthur a Romániában megfigyelt medvék legnagyobb példánya volt | Fotó: Agent GreenFRISSÍTVE - Engedély nélkül terítették le a háromszéki Ozsdola környékén a romániai barnamedvék legnagyobbnak tartott hím példányát – állítja az Agent Green. Megszólalt az ügyben Tánczos Barna környzetvédelmi miniszter is.

A természetvédő szervezet szerdai közleménye szerint az Arthur néven ismert nagyvadat Emanuel von und zu Liechtenstein herceg lőtte ki egy márciusi vadászaton. Kilövési engedélye azonban egy bocsos anyamedvére volt, amely korábban jelentős vadkárokat okozott Ozsdola környékén a gazdáknak.

Az Agent Green szerint Arthur az erdő mélyén élt az Ojtoz-Ozsdola NATURA 2000 Természetvédelmi Területen, és soha nem közelítette meg a településeket. „Arthur 17 éves volt, és a legnagyobb példány a Romániában – és vélhetően egész Európában – megfigyelt medvék közül, tehát rendkívüli vadásztrófeának számított” – idézte a közlemény a természetvédő szervezet elnökét, Gabriel Păunt.

A természetvédő aktivista éppen emiatt kétségesnek tartja, hogy a liechensteini uralkodóház Ausztriában élő tagja tévedésből terítette le a nagyvadat. „Nem hinném, hogy összetévesztett volna egy nőstény medvét az erdők mélyén élő legnagyobb hím példánnyal. Világos, hogy a herceg nem a helyieken akart segíteni, azért érkezett, hogy a falára akaszthassa otthon a legnagyobb vadásztrófeát. Voltaképpen orvvadászat történt” – összegzett Păun.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az Agent Green elnöke közölte, hogy a szervezet munkatársai április végén megkeresték az ozsdolaiakat, köztük azt a gazdát is, aki januárban a bocsos anyamedve kilövését kérte a Botos Vadásztársaságtól a vadkárok miatt. „Mindegyikük azt mondta, hogy a hím példány kilövése után sem szűntek meg a vadkárok a környéken, mert ugyanaz az anyamedve pusztít naponta a gazdaságaikban. (…) Arthur kilövése gyanús, és a rendőrségnek kell feltárnia, hogy mi történt” – jelentette ki.

A környezetőrség vezetője, Octavian Berceanu a News.ro-nak elmondta, hogy az intézmény már április 29-én elkezdte a vizsgálatokat ebben az ügyben. „Embereink a helyszínen vannak. Meg akarják állapítani, hogy milyen medvére létezett kilövési engedély és voltaképpen milyen nagyvadat lőttek ki. Az üggyel kapcsolatos iratokat nagy valószínűséggel a nyomozóhatóságokhoz továbbítjuk” – nyilatkozta a hírügynökségnek.

FRISSÍTÉS – Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint „rendkívül bonyolult” megállapítani, hogy a herceg valóban azt a medvét terítette le, amelyre a kilövési engedélye szólt. Felidézte, hogy a Botos Vadásztársaság korábban három nagyvad kilövésének jóváhagyását kérte a minisztériumtól, de csak egyre kaptak engedélyt, mert a másik két kérésnek hiányos volt a dokumentációja. „A vadásztársaságra feladata és felelőssége megkeresni és kilőni a problémákat okozó példányt. Ozsdolán három problémás medve is volt. Vita tárgya lehet, hogy a leterített példány az a medve-e, amelyre volt kilövési engedély, vagy egy olyan nagyvad, aminek a kilövésére szintén kértek engedélyt, de nem kaptak” – jelentette ki a Digi24-nek.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?