Nagy károkat okoz a Brassó megyéből Biharba költöztetett medve

Jelentős károkat okoz Biharban az a medve, amelyet nemrég Brassó megyéből „költöztettek át”, miután síelőket kergetett meg a sípályán. A Várasfenes közelében elengedett nagyvad egészen közel merészkedik a településhez, kifosztja és összetöri a méhészek kaptárait.

A Digi24 hírtelevízió szerint legalább húsz kaptárt tett tönkre a medve a dél-bihari Béli-hegységben fekvő Várasfenesen. A vadállatot le is filmeztek, amint igyekszik bejutni a kerítésen. „Mindenütt csak méz és viasz szerteszét ott, ahol felborogatta a kaptárakat és evett. Hét vagy nyolc méhcsaládot teljesen elpusztított” magyarázta a hírtelevíziónak a helyi Halász Sándor. A méhészettel több mint ötven esztendeje foglalkozó gazda elmondta, ilyesmi még soha nem fordult elő a környéken. Szerinte a medvéknek nincs mit keresniük az ennyire alacsony és sűrűn lakott vidékeken.

Várasfenes környékére eddig összesen három medvét telepítettek. Tavaly januárban egy anyamedvét bocsával hoztak ide, idén pedig azt, amelyik egy Brassó megyei sípályán megkergette a sportolókat.

Ioan Florian Man, Fenes polgármestere szerint őt nem is értesítették a hatóságok, hogy a községe területére hozták át Brassó megyéből a medvét. Azt kéri Tánczos Barna környezetvédelmi minisztertől, hogy találjon megoldást a problémára, ugyanis ha az ország egyik részéből a támadólag fellépő medvét átviszik az ország másik részére, azzal nem oldódik meg a helyzet, csak a bajt költöztetik.

A Fenes patak völgyében elterülő azonos nevű település környékén eddig nem éltek medvék. A Béli-hegység a Bihar vonulatának legtekintélyesebb oldalága, de földrajzi adottságai nem kedveztek a nagyvadak itteni előfordulásának, továbbá a vidék sűrűn lakott.

(Címlapkép forrása: Observatornews)

Kapcsolódók

Kimaradt?