banner_uTEymvI8_970x250.jpg
banner_r1k9kdWS_300x250.jpg

Hercegi vadászat Háromszéken: így látja a történteket Ozsdola polgármestere

Egy olyan barnamedvét lőtt ki engedéllyel a liechensteini uralkodói család egyik tagja márciusban Ozsdola környékén, amelyik rendszeresen bejárt a településre, és a herceg gyaníthatóan nem is az Arthur néven emlegetett kapitális hímet terítette le – mondta el a Maszolnak Pénzes Ágoston polgármester, aki sérelmezi, hogy a bukaresti média részlehajlóan, a valóságot elhallgatva mutatja be a nemzetközi sajtóba is bekerült háromszéki vadászatot és az előzményeit.

Ozsdola elöljáróját Románia és az Európai Unió állítólagosan legnagyobb medvéjének az ügyében kerestük meg, amelyet az Agent Green természetvédő szervezet szerint márciusban, egy törvénytelenül szervezett trófeavadászaton lőtt ki Josef Emanuel herceg, a liechensteini uralkodói ház Ausztriában élő tagja a háromszéki védett területen.

A vadászatnak nemzetközi visszhangja is lett: az Agent Green és az ausztriai VGT állatvédő egyesület közös közleményben tiltakozott, amiért szerintük a herceg az ozsdolai gazdaságokban gyakran kárt tevő fiatal nőstény medve kilövésére kapott engedéllyel az Arthur néven emlegetett, 17 éves kapitális hímet terítette le. A romániai természetvédő szervezet szerint a kilőtt medve kerülte a lakott területeket és nem okozott vadkárokat. Az ügyben jelenleg a környezetőrség és az erdőőrség mellett az ügyészség is vizsgálódik orvvadászat gyanújával.

A falu közelében vadászták le Arthurt

Ozsdola polgármestere, Pénzes Ágoston 30 évig az erdészetben dolgozott, jól ismeri a környékbeli medvepopulációval kapcsolatos gondokat. A Maszolnak elmondta: szerinte az Agent Green csak azért állította azt, hogy a külföldi vadász Románia „és talán az egész Európai Unió” legnagyobb barnamedvéjét lőtte ki Háromszéken, hogy az ügynek minél nagyobb legyen a sajtóvisszhangja.

„Senki sem hallott még Ozsdolán és egész Kovászna megyében Arthurról, a vadászok és a volt erdész kollégák sem. Ha valóban monitorozva lett volna ez a kapitális hím példány, ahogy az Agent Green állítja, akkor biztos hallott volna valaki róla” – magyarázta a polgármester. Hozzátette, hogy a herceg valóban egy óriási hímet terített le, ezt igazolja a trófea adatlapja is, de ez nem jelenti azt, hogy nem él ennél nagyobb medve Romániában.

Pénzes Ágoston cáfolta az Agent Green szervezetnek azt az állítását is, hogy az „úgynevezett Arthur” messziről elkerülte Ozsdolát. A medvét ugyanis a település közelében, a házaktól mintegy 300 méterre lőtte le a külföldi vadász, egy legelős területen. „A helyiek hallották is a lövést, a falu közelében dördült el. De a trófea adatlapjához csatolt fényképeken látszanak a házak is. Ezek a fotók nyilvánosak” – részletezte a polgármester, akinek az állítása egybecseng a hercegnek az osztrák sajtóban megjelent közleményével.

Az elöljáró szerint a kilőtt medve rendszeresen bejárt korábban Ozsdolára, de nem csak ez a nagyvad, hanem kétbocsos, hárombocsos anyamedvék is, és egy olyan hím is, amelyik nagyobb volt az Arthurnál. „Azt nem tudom azt állítani, hogy a kilőtt medve is okozott vadkárokat. De a helyi gazdáknál lévő fényképek és a kártérítési kérelmek adatai arra utalnak, hogy egy hatalmas hím is járt a faluban. Láttam jómagam is télen óriási nyomokat a hóban” – számolt be Pénzes Ágoston.

A polgármester ugyanakkor azt gyanítja, hogy az Agent Green által állítólagosan nyolc évig monitorozott Arthurról, illetve a kilőtt nagyvadról készült fényképeken nem ugyanaz a medve látható. „Arthurnak robusztus alkata van, a kilőtt példány vékonyabb testű. Arthur bundájának színe világosabb barna, a kilőtt medvének feketés. Tudni kell, hogy a medve bundájának a színe soha nem változik, mint az őzé vagy a szarvasé. Az úgynevezett Arthur koronaszőre gyönyörű, csillogó, míg az elejtett példányé hosszú, csapzott és matt színű” – érvelt Pénzes Ágoston.Arthur az Agent Green által közzétett fényképenAz Ozsdola határában lelőtt medve | Forrás: Agent Green

Az elöljáró arról nem tudott nyilatkozni, hogy a herceg valóban azt a medvét terítette-e le, amelyre az engedélye volt. Ám leszögezte: a beavatkozási kvóta alapján történő engedélykérés nem is egy adott medvére szokott vonatkozik, hanem egy olyan állatra, amelyik bizonyítottan vadkárokat okoz vagy emberéleteket veszélyeztet. Az mindenesetre nem igaz, hogy egy bocsos anyamedvére kapott a külföldi vadász kilövési engedélyt, mint ahogy a sajtóban elterjedt, hiszen nem is adhat erre engedélyt a környezetvédelmi minisztérium – szögezte le.

Szinte naponta találkoznak medvékkel az ozsdolaiak

A polgármester szerint a túlszaporodott medvepopuláció évek óta megkeseríti az ozsdolai gazdák életét: 2019-ben és 2020-ban 17 gazdaságban keletkeztek vadkárok, teheneket, borjakat, juhokat, kecskéket pusztítottak el a medvék. „Több medvéről van szó. Legalább 50 gazdaságba bejártak, csak nem tudtak mindenütt garázdálkodni” – mondta az elöljáró.

Mint megtudtuk, augusztustól elvonulnak a medvék, de a nagy példányok visszatérnek a faluba decemberben, mert ők nem alusszák a téli álmukat. A bocsos medvék március-áprilisban jönnek elő és kerülgetik a települést. Tavaly ősztől már nem voltak vadkárok Ozsdolán, de a tél folyamán többször bejártak falu gazdaságaiba, néhányszor riasztani kellett a csendőröket is. „Járt erre egy anyamedve három boccsal, sehogy sem tudtuk elriasztani a falu szélétől. Az embereknek éjjelente őrizniük kellett a gazdaságaikat. De azóta is szinte naponta futnak szembe az ozsdolaiak szürkület után medvékkel, kisebbekkel, nagyobbakkal, bocsos anyamedvékkel és hímekkel” – számolt be Pénzes Ágoston.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Pénzes Ágost megerősítette, hogy helyi vadásztársaság három medvére kért kilövési engedélyt, de a környezetvédelmi minisztérium csak egyet hagyott jóvá. Ugyanakkor a jelentős vadkárok ellenére az utóbbi 10 évben Ozsdola környékén mindössze három medvét lőttek ki. Számuk pedig folyamatosan nő, tehát Arthur leterítésével nem oldódtak meg a helyiek gondjai.„Rendkívül elszaporodtak a környéken. A medve kétévente egyszer bocsozik, leggyakrabban hármat hoz világra. Erős állat, természetes ellensége nincsen, a bocsok nagyon nagy arányban felnőnek, mert az anyjuk megvédi őket” – magyarázta a polgármester.

Az elöljáró szerint a medvék a túlszaporodásuk miatt kénytelenek a lakott területeket megközelíteni. „Minél nagyobb egy hím medve, annál nagyobb a territóriuma, amelyen nem tűr el más hím medvéket. És minél több van belőlük, annál közelebb kerülnek a territóriumaik a településekhez” – vázolta a jelenséget a volt erdész. Hangsúlyozta, hogy ez mindig is így volt, de tíz évvel ezelőtt még nem voltak vadkárok, mert egy országos kilövési kvótával szabályozták a medvepopulációt.

Nem nyilatkozik a vadásztársaság. A környezetvédelmi minisztérium a helyi Botos Vadásztársaság kérésére hagyta jóvá egy ozsdolai medve kilövését. A szervezet vezetője, Kovács Géza Arthur medve ügyéről nem kívánt nyilatkozni, csak annyit mondott a Háromszéknek, hogy a média „egy csomó badarságot” közölt. „Jól mondta a kormányfő, hogy nem Arthur volt a legnagyobb romániai medve. Akkora méretű, mint Arthur, legalább három van az ozsdolai erdőkben” – nyilatkozta a napilapnak.

Szerinte a kilövésen kívül a nagyvadállományt nemigen lehet más módszerekkel szabályozni. „Az elköltöztetésük lenne a megoldás. Volt erre próbálkozás, de egyetlen európai ország sem hajlandó medvéket befogadni. Az osztrák vagy a svájci gazdák nem akarják, hogy a környékükön medvék éljenek, mert féltik az állataikat” – magyarázta.

„Nyilatkoztam nekik, de nem láttam a fejemet a hírtévékben”

 „Szerdától ellenőrzésekből és sajtóból állt minden napom” – fakadt ki a polgármester. Beszámolója szerint több román kereskedelmi adó és hírtelevízió stábja jelent meg Ozsdolán, felkeresték a helyi gazdákat, akik elmondták a fájdalmaikat, de panaszaik végül nem kerültek adásba. „Magam is sok interjút adtam a bukaresti tévéknek. De nem láttam az Antena3-on, a PRO TV-n vagy a Digi24-en sem a fejemet, pedig nekik is elmondtam ugyanazt, amit most önnek. A román média csak azt közli, ami az érdekének megfelel, csak a nézettség a fontos” – jelentette ki.

Pénzes Ágoston szerint, ha a sajtót valóban érdekelné a valós ozsdolai helyzet, akkor nem hallgatná el a helyiek álláspontját. Ugyanez érvényes az Agent Green szervezetre is, amelynek a munkatársai mindaddig nem jártak Ozsdolán, amíg a március vadászatra fény nem derült. „Ekkor kezdtek vizsgálódni a helyszínen, és kikérték a helyi gazdák és az én véleményemet is. De amelyik vélemény nem tetszett nekik, azt szépen félretették” – mondta az elöljáró.

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?