Azonnali beavatkozás medvetámadás esetén – sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány

Többhetes konzultáció előzte meg a szerdán elfogadott jogszabályt, amely véget vethet a Székelyföldön egyre súlyosabb gondokat okozó medve-problémának. A rendelet lehetővé teszi azt, hogy helyben és azonnal döntés szülessen, nem kell Bukarest jóváhagyására várni.

A Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által kidolgozott rendelet három lépcsőben, fokozatosan, a kockázati besorolások függvényében teszi lehetővé az azonnali beavatkozást. Ezeknek három formája lehet: a nagyvad elhajtása, a medve elaltatása és áthelyezése, valamint eutanázia vagy kilövés.

A kormány által elfogadott rendelet szerint miután az 112-es segélyhívószámon jelentik a medvetámadást, értesítik a településen működő azonnali beavatkozásra jogosult egységet, amelynek tagja a polgármester (hiányában az alpolgármester), a helyi csendőrség egy tagja, a vadásztársaság vagy a vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos.

A településekre bejáró medve eltávolítását lehetővé tevő azonnali beavatkozás három módszer alapján történhet: először a nagyvad elhajtásával próbálkoznak, ha nem sikerül, akkor következik annak elaltatása és áthelyezése. Az áthelyezett vadakat GPS-nyomkövetővel vagy chippel látják el, így tudják követni és monitorozni őket.

Abban az esetben, amikor a medve gyakran tér vissza a településre, és közvetlen veszélyt jelent az emberi életre, kárt tesz a javakban, jószágokban, eutanáziát vagy kilövést kell alkalmazni.

Azonnali beavatkozást lehet végrehajtani abban az esetben is, amikor a medve életveszélyes sérüléseket szenvedett. Mint emlékezetes, tavaly órákon át szenvedett egy Háromszéken a vonat által elgázolt medve, míg a hatóságok Bukarestben engedélyezték az elaltatását.

A jogszabály külön kitér a bocsos anyamedvék helyzetére: esetükben az elhajtást javasolják, ha ez nem működik, akkor az altatást és áthelyezést kell megoldani. Ha az anyamedve életveszélyes sérüléseket szerez, a bocsokat azonnali hatállyal állatmenhelyre kell juttatni. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a polgármester – vagy hiányában az alpolgármester – által vezetett csapat a helyszínen hozzon döntést, nem kell senki máshoz fordulniuk jóváhagyásért.

A medvetámadások főleg Székelyföldön szaporodtak el, ami miatt a tusnádfürdői lakosok július elején tüntetést is szerveztek és petíciót fogalmaztak meg, amiben az állami hatóságok gyors intézkedését sürgették. Hargita megyében például az elmúlt hétvégén, illetve e hét elején, négy nap alatt több mint kéttucatszor riasztották a csendőrséget a medvék miatt. A nagyvadak a háztáji gazdaságokban, az állatállományban tettek kárt, de volt, hogy szállodákba vagy magánházakba is betörtek. Emellett a portájukat védő gazdákat, természetjárókat, szabadidős sportolókat sebesítettek vagy öltek meg. Az üdülőtelepeken a medveveszély miatt visszamondott foglalások is veszteséget okoznak a vendéglátósoknak. Mint az ismert, a Dacian Ciolos vezette technokrata kormány 2016-ban a medvék kilövésének teljes tilalmát rendelte el, ennek következtében drasztikusan megnőtt a medvék száma Romániában. 

A szerdán elfogadott jogszabály végigjárta a tárcaközi egyeztetés minden formai és jogi lépcsőfokát, az azonnali eljárást felügyelő intézmények, az Országos Környezetvédelmi Hatóság és annak a megyei kirendeltségei, az Országos Erdőgazdálkodási Őrség, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA), a medvetámadás helyszínének önkormányzati intézményei, valamint a medvéket befogadó rezervátumok és gondozóközpontok.

Kihágásnak minősül az, ha valaki megpróbálja megakadályozni az azonnali beavatkozást, a büntetés mértékét 7 és 10 ezer lej között állapították meg, amit a csendőrség vagy a rendőrség szabhat ki.

A medve elaltatásának, áthelyezésének költségeit, valamint az eutanázia és a kilövés anyagi fedezetét a helyi önkormányzatok állják a vadászegyesülettel vagy állatorvossal megkötött szerződés alapján. A környezetvédelmi minisztérium a következő 60 nap során egy újabb rendeletben állapítja meg az áthelyezés, illetve a kilövés standard díjszabását.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?