Újabb súlyos medvetámadás történt Székelyföldön: az áldozat fejszével küzdött az életéért

Medve tört be egy faluszéli kertbe, és rátámadt egy 54 éves férfire hétfő délelőtt Kovászna megyében.

A zágoni áldozat túlélte a támadást, de súlyos sérüléseket szenvedett. Kiss Augustin, Zágon polgármestere a helyi román médiának elmondta: szerencsére egy kutya is volt a férfivel, és volt nála egy fejsze. „Ha nem tartja a fejszét a kezében és nem hajítja azt a medve szájába, szerintem (a medve – szerk. megj.) megöli őt” – vázolta fel a községvezető.

A medvetámadás egy faluszéli kertben történt, nem a településen, írta a covasnamedia.ro. Az esetről a Kovászna megyei Környezetvédelmi Ügynökség adott hírt.

Az 54 éves férfit egy kétbocsos anyamedve sebesítette meg, a fején és hátán szerzett súlyos sérüléseket. Az áldozatot Sepsiszentgyörgyre, a sürgősségi kórházba szállították, a mentősok kiérkezésekor a férfi magánál volt, együttműködést tanúsított, koponyasérüléseket szenvedett.

Az elmúlt napokban megsokasodtak a medvetámadások Székelyföldön: csütörtök éjjel Székelykeresztúr térségében történt egy ilyen eset, vasárnap pedig Kápolnásfalu közelében támadt emberre a medve. Tánczos Barna környzetvédelmi miniszter egy készülő törvénymódosítással – mely várhatóan még ezen a héten véglegesül – lehetővé tenné, hogy a medvetámadás bejelentését követően legtöbb 24 órán belül egy csendőrökből és vadászokból álló különítmény eltávolíthassa a veszélyes állatot egy jól kidolgozott eljárás alapján, felmérve a kialakult helyzet súlyosságát.

Az Agent Green zöld szervezet szerint a tárcavezető „nem a természet érdekeit képviseli”, ezért petíciót indítottak Tánczos leváltásáért.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)

Kapcsolódók

Kimaradt?