Tánczos Barna: az EU soha nem ellenezte a medvék elleni beavatkozásokat

Több törvény módosítására is szükség van ahhoz, hogy gyorsan és határozottan tudjanak fellépni a hatóságok a haszonállatokra és az emberre veszélyes medvékkel szemben. A készülő sürgősségirendelet-tervezet várhatóan még ezen a héten véglegesül – tudtuk meg Tánczos Barna környzetvédelmi minisztertől.

Mint korábban írtuk, új rendszert dolgozna ki a medvekárok kezelésére és az agresszív egyedek esetleges kilövésére, illetve elszállítására a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium. „Módosítani kell a vadászati törvényt, a biodiverzitásra vonatkozó jogszabályt is. A módosítások által tudnánk új filozófiát bevezetni a beavatkozás és a megelőzés terén. Az első és legfontosabb az, hogy 24 óra alatt a veszélyes medvéket el lehessen távolítani akár altatással, akár azonnali kilövéssel” – mondta el a Maszol érdeklődésére a tárcavezető.

Tánczos Barna elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy jelenleg heteket kell várni addig, amíg a vadállatok okozta veszélyt el lehet hárítani, a veszélyes egyedeket eltávolítani. A javaslat az, hogy a vadászok és a csendőrök közös csapatot alkotva lépjenek fel. A közbiztonságért az eljárás során a csendőrség felelne, a vadászoknak pedig lehetőséget kívánnak biztosítani arra, hogy a veszélyes medvéket kilőjék. A második fontos tervezett szabály a megelőzésre vonatkozik. „Lehetővé kell tenni, hogy a kárt okozó, vagy akár a településre belátogató medvét azonnal el lehessen távolítani. ha folyamatosan és ismételten kárt okoz, akkor lehessen kilőni, ha pedig egyszerű „látogatóként” érkezik a településre, lehessen altatni, áthelyezni máshová” – részlezte a miniszter.

A politikus beszámolt arról is, hogy a javaslatokat meg fogják beszélni az érintettekkel. Ennek érdekében hétfőn délután székelyföldi önkormányzatok vezetőivel, vadásztársaságokkal és gazdaszervezetekkel fog tárgyalni.Fotó: a miniszter Facebook-oldala

Tánczos Barna szerint a törvénymódosítások tervezete az érintett minisztériumokkal történő konzultáció után, várhatóan még ezen a héten végleges formát ölt. „Bonyolult rendszerről van szó, de bízom abban, hogy a héten haladunk ezzel a történettel és végleges formát tudunk letenni Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes asztalára. A környezetvédelmi tárca felügyeletéért Kelemen Hunor felel és ő fogja javaslatként a végleges változatot kormány elé terjeszteni” – mondta a politikus. Hozzátette: a módosításokat sürgősségi kormányrendelettel fogadják el, amivel a közvitára bocsátás időtartama is lerövidíthető lesz.

A politikus azt is elmondta, hogy hétfőn újabb medvetámadásról érkeztek hírek. Ezúttal a Kovászna megyei Zágonban történt baleset. „Ez is mutatja, hogy most már napi szinten ismétlődnek ezek a támadások. A kormánynak, a minisztériumnak kötelessége ezen a helyzeten változtatni és lehetőséget adni a beavatkozásra” – mutatott rá.

Az EU nem gördít akadályokat

A miniszter beszámolt arról is, hogy az RMDSZ által mintegy másfél éve kidolgozott és elfogadott jogszabály nyomán a medvetámadások áldozatai is kárpótlásban reménykedhetnek. Hozzátette: az elmúlt hetekben, hónapokban nem volt ember elleni támadás, most pedig szinte minden napra jut egy.

Arra a felvetésünkre, hogy az Európai Unióban a medve védett állat, Tánczos Barna úgy reagált: az EU soha nem ellenezte a vadászatot és a beavatkozásokat sem. „Tudományos alapokra fektették a döntést, ez így volt 2016-ig. Addig megvolt a háttere a beavatkozásnak, ezt megszüntette a minisztérium, ám nem brüsszeli nyomásra, hanem a hazai medvepárti, medvevédő egyesületek hatására” – idézte fel.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hozzátette: szerinte nem az EU fog akadályokat gördíteni a törvénymódosítások elé, hanem azok a szervezetek, amelyek a mai napig a „medvét védik”. „De az államnak kötelessége megvédeni az állampolgárait és szavatolni a biztonságukat, még akkor is, ha védett állatok populációjába kell beavatkozni és újra megteremteni az egyensúlyt" – jelentette ki.

(Borítókép: Tánczos Barna Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?