Darabokat harapott ki a vadállat a testéből: hat órán át műtötték a medvetámadás áldozatát

Fotó: Hargita Megye Tanácsának sajtóirodájaSzámos beavatkozáson esett át a csütörtökről péntekre virradóra medvetámadást szenvedett 54 éves románandrásfalvi pásztor. A Csíkszeredai Hargita Megyei Sürgősségi Kórház több szakorvosa és 15 asszisztense vett részt a beavatkozásokban.

A pénteki nap egyik hősének nevezte Borboly Csaba Dr. Adrian-Cristian Dobrica mellkassebészt, aki az 54 eves áldozat életéért küzdő opereációk sorát kezdte. Mellette további öt szakorvos végzett beavatkozásokat a hat órán át tartó műtétsorozat során – hangzott el a csíkszeredai kórházban pénteken délután tartott sajtótájékoztatón. A műtétek után a férfi beszélt a családjával, állapotát sikerült stabilizálni.

Dr. Konrád Judit kórházmenedzser kifejtette: elfogadhatatlan hogy rendszeresen történnek a megyében medvetámadások. „Fontos volna a megfelelő intézkedések foganatosítása, hogy elkerülhessük a medvetámadásokat és a hozzájuk kapcsolódó olyan összetett sebészeti maratonokat, amelynek keretében ma is küzdöttek egy ember életéért. Mellkassebésztől kezdve idegsebészig, szájsebész, fül-orr-gégész szakorvosok beavatkozására volt szükség, azon kívül az intenzív terápiás osztály orvosai mind részt vettek a műtétekben” – sorolta az igazgató. Hozzátette: a megelőzés anyagi szempontból is fontos, hiszen egy ilyen beavatkozás-sorozat sokba kerül az intézménynek, az államnak.

Dr. Adrian-Cristian Dobrica beszámolt arról, hogy összesen hat műtétet végeztek el az áldozaton. Az első beavatkozások a férfi mellkasán történtek, ahol két összetett sérülés volt. El kellett látni az elülső mellkas traumatikus törését, mely a bordákat, a rekeszizmot és a lágyrészeket is érintette, illetve a felső mellkasfal traumatikus törését, mely révén a mediasztinum, a mellhártyák, és a bal tüdő felső lebenye is érintettek voltak. Emellett bordatöréseket is szenvedett az áldozat. Ezt követően a fejen található sérüléseket, valamint az állkapocs és az arc sebesüléseit látták el. A medve az áldozat testéből több helyen is darabokat harapott ki – tudtuk meg. A férfit intubálták, és egy időre lélegeztetőgépre is került.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Jelen volt a kórházban tartott sajtóeseményen Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter is, akinek Borboly Csaba átadta a Hargita Megye Tanácsa Tájgazdálkodási Munkacsoportja által készített jelentést a térségben tapasztalható medvék okozta problémákról. A tárcavezető kifejtette: a medveprobléma esetében a legfontosabb a megelőzés volna és nem az utólagos beavatkozások. Mint elmondta: azonnali beavatkozásokra van szükség a veszélyes egyedek esetén és szeretné elérni, hogy azokat akár 24 órán belül el lehessen távolítani. Tánczos Barna hozzátette: várják az illetékes vadásztársaságtól a medve kilövésére vonatkozó kérést.

(Borítókép: Hargita Megyei  Sürgősségi Kórház)

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg