Törvénymódosítás készül: 24 órán belül kilövik az agresszív medvéket

Sürgősségi rendelettel teszi lehetővé a kormány, hogy az emberekre veszélyes, agresszív medvéket az engedélykéréstől számított 24 órán belül kilőjék – jelentette be csütörtökön a környezetvédelmi miniszter.

Tánczos Barna a Digi24-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy mára már a romániai medvepopuláció „minden kétséget kizáróan” túlszaporodott. Szerinte ezek a vadállatok nem azért okoznak egyre gyakrabban kárt a gazdaságokban, mert az ember kiszorította őket a természetes élőhelyükről.

„Szerintem senki sem tudja bebizonyítani, hogy azokban a megyékben, ahol öt év alatt több mint ezer medvetámadás történt, a tízszeresére nőtt a letarolt erdőterület vagy a kitermelt famennyiség. A medvepopuláció az ember beavatkozása nélkül természetes módon szaporodik. Ez az állatfaj csúcsragadozó, és nagyon jól érzi magát a romániai erdőkben” – jelentette ki a miniszter.

Tánczos Barna szerint ezzel magyarázható, hogy az elmúlt 5 évben a tízszeresére nőtt a 112-es segélyhívó számon jelentett medvetámadások száma. Ez idő alatt több ezer háziállatot pusztítottak el a nagyvadak, ám a határozott hatósági fellépést korlátozzák a jelenlegi jogszabályok.

Éppen ezért a kormány úgy módosítaná a törvényt, hogy lehetségessé váljon az azonnali beavatkozás az emberi élet védelmében – mondta a miniszter. A tervezett új procedúra szerint, ha egy településen gondokat okoz egy medve, a probléma jelzésétől számított 24 órán belül a helyszínre megy egy csendőrökből és vadászokból álló csoport. Ők felmérik a helyzetet, és a fokozatosság elvét követve járnak el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Ha a gondokat okozó medve első alkalommal jár az adott településen, akkor elkergetik. Ha az állat visszatérő vendég, akkor elaltatják és más vidékre szállítják. Ha pedig emberre veszélyes, támad és agresszív, akkor kilövik – magyarázta az eljárást Tánczos Barna, emlékeztetve arra, hogy a jelenlegi törvényt betartva akár több hónap is eltelhet a medveprobléma jelzése és a hatósági beavatkozás között.

A tárcavezető elmondta, a kormány sürgősségi rendelettel módosítja majd a törvényt júliusban. Jelenleg a minisztérium szakemberei a tervezetén dolgoznak, amely várhatóan jövő héten ölt végső formát. „Nem hajtóvadászatot akarunk indítani a medvék ellen, csak azonnali veszély elhárítását lehetővé tevő beavatkozást akarjuk szabályozni” – hangsúlyozta a miniszter.

(Címlapfotó: Adobe Stock)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?