Medveveszélyre figyelmeztet a környékbeli erdőkben a sepsiszentgyörgyi városháza

A sepsiszentgyörgyiek körében kedvelt kirándulóhelyek, a túrázásra, futásra, kerékpározásra használt sugásfürdői és benedekmezei erdők veszélyesek a vadon élő állatok miatt, hívja fel a figyelmet a városháza. Hozzáteszik: ahol nem elégséges az erdő vadeltartó képessége, törvény írja elő a vadlegelők, vadetetők létrehozását.

Sepsiszentgyörgy környéken még az 1950-es években létesítették a vadlegelőket, ahol mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, anélkül, hogy begyűjtenék a termést, amelyet a vadaknak hagytak. Ilyen vadlegelő a sugásfürdői Jádzó-mező és benedekmezei Kéni-puszta is, amely a lakosság körében népszerű kiszáradt „sámánfa” közelében található.

Mivel az erdők közepén található tisztások közkedvelt piknikező helyekké váltak, a vadgazdák megszüntették a mezőgazdasági tevékenységet, ám a vadetetők maradtak, mivel erre törvény kötelezi őket. Mivel az évtizedek óta álló vadetetők helyszínére kerékpárútvonalat festettek, előrelátható, hogy az arra járók vadon élő állattal találkoznak.

A népszerű kirándulóhely, a sámánfával | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A városháza közleményében rámutat: a lakosság körében egyre népszerűbb a bendekmezei fenyőerdő közepén található kiszáradt nyárfa, amely a köztudatban „sámánfaként” ismert, ám annak környéke különösen veszélyes, hiszen a vadlegelőtől alig 50 méterre található. A vadkamerák egy nagytermetű medvét rögzítettek, amely a sötét fenyveserdőben telepedett meg és onnan jár a sámánfa közelében lévő etetőhöz. Az, hogy mindeddig nem történt baleset, annak is tulajdonítható, hogy erdőkitermelés zajlott, folyamatosan dolgoztak a munkagépek, a vadak így csak éjszaka jártak az etetőkhöz.

Rámutattak: a Szemerja-Görgő Közbirtokosság egy támogatási programban vállalta, hogy öt éven keresztül nem végez erdészeti munkálatokat Bendekmező egy négyzetkilométeres körzetében, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező időszakban nagyobb az esély nappal is vaddal találkozni az etetőknél.

A vadon élő állatok elszállítása nem jelent hosszú távú megoldást, hisz felbukkan helyette más egyed. A vadetetők elköltöztetésével sem oldódik meg a probléma, mivel hosszú évekbe telik, amíg a vadat az új etetőhelyhez szoktatják. Emiatt Sepsiszentgyörgy önkormányzata kéri a lakókat, hogy körültekintően túrázzanak a város környéki erdőkben, és éjszaka egyáltalán ne menjenek a vadlegelők és vadetetők környékére.

(Címlapkép: Kovács Zsolt)

Kapcsolódók

Kimaradt?