banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Medveveszélyre figyelmeztet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat

Közleményben hívja fel a lakosság figyelmét a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal a város környékén bóklászó medvék jelentette veszélyre, elővigyázatosságra intve az embereket.

„Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala figyelmeztetni kívánja a város környékén található erdőket járó, kiránduló, gombászó személyeket, hogy ajánlott fokozottan körültekintőnek lenni, hogy elkerüljék az ott élő medvékkel való találkozást. A környező erdőkben élő medvék a közel eső lakott területek környékére és a piknikezésre kijelölt helyekre is bemerészkedhetnek. Az erdőkben nem ajánlatos egyedül sétálni vagy gombászni, és tanácsos hangosan, zajt csapva közlekedni, így elkerülhető a medvével való találkozás" – áll a közleményben.

Arra is felhívja a figyelmet a városháza, hogy a medvék által okozott károkat 24 órán belül, írásban kell jelenteni a hivatal ügyfélszolgálati, tájékoztatási és iktató irodájában.

„A bejelentés az okozott károk anyagi megtérítése és a medvék esetleges eltávolítása miatt szükséges. A 2008/1679-es kormányhatározat értelmében minden esetben csupán 24 óra áll rendelkezésre a károk bejelentésére. A bejelentéseket követően a polgármesteri hivatal az illetékes intézményekkel közösen intézkedik a károk megtérítése érdekében" – fogalmaz a közlemény.

Márciusban medvét láttak a lakosok egy sepsiszentgyörgyi lakónegyedben, a szupermarketek környékén, és hasonló eset fordult elő 2012 augusztusában is, amikor egy 200 kilogrammos nagyvad bóklászott a város utcáin.

A Kovászna megyei vadásztársaságok szerint országos szinten mintegy kétezerrel nőtt az elmúlt években a medvék száma, és a legtöbb közülük Brassó, Kovászna és Hargita megye erdeiben él. A medvevadászat 2016-os betiltása óta az akkori 6500-ról csaknem 8500-ra emelkedett a medvék száma országos szinten – állítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?