Egyedülálló gazdaságélénkítő támogatásokat hirdettek meg sepsiszentgyörgyi vállalkozásoknak

Sepsiszentgyörgy önkormányzata az országban egyedülálló módon kiemelten figyel a helyi vállalkozásokra, nemcsak a kultúrát és az élhető várost támogatja – hangzott el csütörtökön az idei gazdaságélénkítő támogatásokat ismertető sajtótájékoztatón.

A mi városunk, a mi felelősségünk elnevezésű programsorozat keretében indított gazdaságélénkítő, finanszírozási programokat Antal Árpád polgármester, Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Debreczeni László, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke és Miklós Zoltán parlamenti képviselő, a képviselőház pénzügyi és költségvetési bizottságának tagja ismertették.   

„Covid-támogatás” minden érintett sepsiszentgyörgyi cégnek

Sepsiszentgyörgy önkormányzata az elmúlt években 10 millió lejnyi támogatást nyújtott  a városban bejegyzett vállalkozóknak, mutatott rá Antal Árpád. A polgármester szerint a legnagyobb összeggel – 3 millió lejjel – tavaly támogatták a helyi cégeket, amikor a járványügyi megszorításokra gyorsan reagáltak és meghirdették a Covid-minimis nevű támogatást.

Mint arról beszámoltunk, ezzel azokat a sepsiszentgyörgyi székhelyű kis- és középvállalkozásokat célozták meg, amelyeknek a koronavírus-járvány miatt legalább 15 százalékkal csökkent a forgalmuk és profitjuk. Antal Árpád rámutatott: míg 2015-ben még 517 000 lejt utaltak a helyi vállalkozóknak, ahhoz képest tavaly már annak az összegnek közel a hatszorosát.

Idén még több forrást biztosítanak a vállalkozásoknak, így a Covid-minimis támogatásra kétszer ötmillió lejt különítettek el a helyi költségvetésben. A hamarosan induló támogatási program lebonyolításával a kereskedelmi kamarát bízták meg amely a www.ccicv.ro oldalon teszi elérhetővé a pályázási lehetőséget.

Antal Árpád polgármester | Fotók: Kristó Gothárd Hunor

A Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek fejlesztésükre, beruházásukra legtöbb 50 000 euró támogatást kaphatnak 50 százalékos önrész mellett, ám amennyiben a beruházáshoz szükséges eszközöket sepsiszentgyörgyi cégektől vásárolják meg, az önkormányzat megduplázza a támogatás összegét. Remélik, hogy a rendelkezésre álló összeget le is hívják a helyi vállalkozók, hiszen tavaly az ötmillió lejes keretből kevesebb mint kétmillió lejre érkezett pályázat.

Debreczeni László, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke szerint az a cég kerülhet ki győztesen, amely a válság idején „megfeszül” annak érdekében, hogy felkészüljön a jobb időkre, mer pályázni és fejleszteni.

Mont mondta, kaptak visszajelzéseket arra vonatkozóan, hogy befektetések finanszírozása helyett hasznosabb lenne, ha a veszteségeket és a költségeket finanszíroznák, ám továbbra is úgy gondolják, az önkormányzat szerepe, hogy irányt mutasson, így idén is csak a beruházásokat támogatják azoknak a helyi cégeknek, amelyeknek tavaly visszaesett a forgalmuk.

A vállalkozónak az összeg felét kell az önkormányzati beruházás mellé tennie, ezzel is bizonyítva, hogy a fejlesztést komolyan gondolja. Idén a pályázat online felületen zajlik, az adóügyi bizonylat is kérhető elektronikusan a helyi adóhivatalból, így nem kell papír alapú bürokráciával bajlódniuk, hívják fel az érintettek figyelmét. A tavaly már résztvevő vállalkozások idén nem pályázhatnak, így nagyobb lehetőséget kapnak más helyi vállalkozók is a programban való részvételre.

Támogatják a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkba betelepülő cégeket

Idén is folytatódik a tavaly indított, 25 százalékos intenzitású támogatás, amely a Sepsiszentgyörgyi Ipari Parkba beruházó vállalkozásokat érinti, jelentette be Miklós Zoltán. Az ipari park volt igazgatója, akit parlamenti képviselőnek választottak elmondta: a támogatás mértéke legtöbb 50 000 euró lehet, amennyiben a pályázó nemcsak helyi beszállítónál költi el a támogatást, viszont akár 100 000 euró támogatást is kaphat, ha a pályázó kizárólag helyi beszállítónál költi el a támogatást. A támogatás, az önrésszel együtt, kizárólag az Ipari Park területén eszközölt beruházásokra használható fel.

„Fontosnak tartjuk, hogy ösztönözzük az Ipari Parkos beruházásokat. Ez esetben a pályáztatás folyamatos, így az újonnan beköltöző cégek akár már másnap is benyújthatják a pályázatot. A kifizetés utólagos elszámolással történik, és mi szeretnénk, ha az elköltött összeg a helyi gazdaságban maradna” – ismertette a program részleteit Miklós Zoltán.

Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa szerint idén annyit változtattak, hogy a közműhálózatra való csatlakozás költségei, valamint „barnamezős” beruházás esetén a meglévő ingatlan bontásának költségei is elszámolhatók. Tavaly hét, az ipari parkba betelepült vállalkozó kapott támogatást összesen 2,5 millió lej értékben, és két évük van rá, hogy a beruházásukat megvalósítsák.

Új támogatási program – Innovatív Minimis

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata az idén új támogatási programot is elindít, amelynek keretében évente legtöbb 10, egyenként 40 000 eurós összeggel finanszírozzák az olyan innovatív kezdeményezések, termékek, szolgáltatások ötletgazdáit, amelyek a világpiacon is megállnák a helyüket.

Édler András, a kereskedelmi és iparkamara elnöke

A kezdeményezéseket és az ezeket bemutató részletes üzleti terveket egy ötfős bizottság bírálja majd el, ezt követően a terveket publikussá teszik és közönségszavazásra bocsátják. A tervek szerint a programra magánszemélyek és jogi személyek is pályázhatnak a világ bármely részéről, azzal a feltétellel, hogy terveiket Sepsiszentgyörgyön kell megvalósítaniuk, amennyiben pozitív elbírálásban részesülnek, ismertette Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Visszatérítik a helyi vállalkozások ingatlanadójának egy részét

Édler András arra is kitért, hogy kilencedik éve igényelhetik vissza a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozók az ingatlanadójuk egy részét. Éves szinten 150 vállalkozás él ezzel a lehetőséggel, amelyek 130 és 200 000 lej közötti összegeket pályáznak vissza.

Az összegek évről évre növekednek, mert új ingatlanok épülnek a városban, illetve az ingatlanértékek a most már ötévenként kötelező újraértékelésével is egyre inkább kiigazodnak. A program május 18-án indul, és egy új online felületen is lehetőség lesz az iratcsomó leadására.

Kapcsolódók

Kimaradt?