Magyar alkalmazottakat zaklat anyanyelvük miatt egy sepsiszentgyörgyi üzlet vezetője

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál és panaszt nyújtott be a romániai Profi üzletlánchoz a Sepsiszentgyörgy központjában található egység üzletvezetője ellen. A februárban kihelyezett üzletvezető hölgy magyarellenes zaklatásai miatt már hét alkalmazott adta be felmondását. Egyik volt alkalmazott kereste fel panaszával a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot, majd többen is csatlakoztak hozzá, számolt be szerdai sajtótájékoztatóján Benkő Erika.

A jogvédelmi szolgálat igazgatója elmondta: a Profi volt alkalmazottai arról számoltak be, hogy „a vérgőzös nacionalista üzletvezető hölgy” már első munkanapján azzal indított, hogy megtiltotta a magyar alkalmazottaknak, hogy anyanyelvükön beszéljenek egymással és a vásárlókkal. Folyamatosan azt hangoztatja, hogy „Romániában élnek, ezért beszéljenek románul”. Beszámolók szerint előfordult, hogy az üzletvezető vásárlókra is rászólt, ha magyarul beszéltek, sorolta Benkő Erika.

„Örülök, hogy mindenek ellenére a folyamatos megfélemlítésnek kitett alkalmazottak megkeresték a jogvédelmi szolgálatot, tudatában annak, hogy az alkotmány által biztosított jogukat csorbítják a munkahelyen. Alaposan körüljártuk az ügyet, első körben az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordultunk, továbbá a Profi országos vezetőségét is megkeressük, kérve, hogy szankcionálják az üzletvezetőt, és helyezzék el a sepsiszentgyörgyi állásából. Az elkövetkezőkben az üzletlánc külföldi érdekeltségű tulajdonosainak is felhívjuk a figyelmét az esetre” – fogalmazott az Benkő Erika.

„Megdöbbentőnek és felháborítónak tartom, hogy nyelvi jogokat és etnikai méltóságot sértő munkahelyi zaklatás tapasztalható Sepsiszentgyörgyön, egy magyar többségű városban” –állapította meg a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője, aki felhívta a figyelmet, hogy a sikeres üzletpolitika alapja, hogy a vásárlókat anyanyelvükön szolgálják ki, és az alkalmazottakat nem korlátozzák az anyanyelvhasználatban.

Benkő Erika két aktuális partiumi diszkriminációs esetet is ismertetett. A jogvédelmi szolgálat két feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz Bonta Zenoviu szatmárpálfalvi polgármester ellen, aki a községi Soltész János Általános Iskolát Ion Barbu után nevezné el. Az elöljáró magyarellenes megnyilvánulásai ugyanakkor az önkormányzaton belül is tapasztalhatóak. A község jegyzőjét több rendben zaklatta és diszkriminálta magyar mivolta miatt, továbbá mindazon személyeket, akik magyarok vagy az RMDSZ-el szimpatizálnak, akadályozza munkájukban, mondta a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat igazgatója.

(Címlapkép: Kocsis B. János)

Kapcsolódók

Kimaradt?