banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Kelemen Hunor: európai gyakorlattá válik, hogy az országok elismerik egymás oltási igazolásait

Románia és Magyarország részéről is megvan a szándék egymás védettségi igazolásainak az elismeréséhez, amit a két ország lakói az utazáshoz, karanténmentes határátlépéshez használhatnak, nyilatkozta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön, Sepsiszentgyörgyön.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, éppen egy hete, hogy a román-magyar külügyminiszteri találkozón felmerült az oltási igazolások kölcsönös elfogadásának lehetősége. Ennek életbe ültetéséhez a két ország külügyminisztériuma között kötött megállapodás szükséges, mondta Kelemen Hunor. Hozzátette: Románia még nem kötött ilyen megállapodást, ezért a jogászok jelenleg dolgoznak ezen, és várhatóan hamarosan aláírásra kerül.Fotó: Vargyasi Levente

A szövetségi elnök rámutatott, a következő időszakban Románia más államokkal is köt ilyen jellegű megállapodást, és hasonlóan járnak el a környező államok is, így a következő hónapokban európai gyakorlattá válik az oltási igazolások kölcsönös elismerése. Kelemen Hunor kifejtette: az oltási igazolványt elektronikus formában le lehet tölteni telefonra az online oltási platformról, az egyezmény megkötését követően annak felmutatásával lehet majd átjutni a román-magyar határon, anélkül, hogy karanténkötelezettség várna az utazóra.

Mint ismert, csütörtökön Florin Cîțu kormányfő a védettségi igazolványokról úgy nyilatkozott: „Jelen pillanatban az van, hogy mi elismerjük a magyarországi oltási igazolványt, Magyarország pedig elismeri a miénket. Zajlik az egyeztetés külügyminisztériumi szinten, hogy szükség van-e feltétlenül egy erről szóló megállapodásra.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Hozzátette, Románia elfogadja a más uniós államokban kibocsátott védettségi igazolványokat, és ennek fordítva is így kellene történnie. Florin Cîțu miniszterelnök szerint az uniós zöldigazolvány használata helyett inkább arra lenne szükség, hogy minél többen beoltassák magukat, mert így meg lehetne szüntetni minden utazási korlátozást, és kevesebb lenne a bürokrácia.

Hasonlóan vélekedett Kelemen Hunor is, aki sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg az oltás a legfontosabb, ezért arra kért mindenkit, higgyenek az orvosoknak és a tudománynak, hiszen az oltás felvétele által tudunk visszatérni a normális élethez. Kelemen Hunor rámutatott, az átoltottság tekintetében Székelyföld le van maradva, növelni kellene az oltási hajlandóságot.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?