FRISSÍTVE – Kelemen Hunor üdvözölte a magyar–román külügyminiszteri találkozón született megállapodásokat

FRISSÍTVE: Kelemen Hunor, a román kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő RMDSZ-elnök szerdán üdvözölte a közösségi oldalán tett bejegyzésében a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerdai találkozóján született megállapodásokat. FRISSÍTÉS: Többek között ez is a témája az RMDSZ heti kormányzati tájékoztatójának, a 10 perc Bukarestnek.

A Facebook-bejegyzésben Kelemen kifejtette, hogy a román és a magyar diplomácia vezetője olyan megállapodásokat kötött Gyulán, amelyek jobbá, kiszámíthatóbbá, tervezhetőbbé teszik a két ország területén élők életét. Úgy vélte, egyrészt fontos az az egyezmény, amely a határátkelés megkönnyítéséről szól, ősztől ugyanis két új határátkelőhely (Kisvarjas–Dombegyháza és Ottlaka–Elek) nyílik Arad megyében, amelyeket „remélhetőleg mihamarabb továbbiak fognak követni Szatmár és Bihar megyében is" – írta az RMDSZ elnöke.

Bogdan Aurescu és Szijjártó Péter külügyminiszterek olyan megállapodásokat kötöttek a mai napon Gyulán,...

Közzétette: Kelemen Hunor – 2021. április 28., szerda

Emlékeztetett, hogy ugyanezen a találkozón, tíz év után aláírták a román–magyar kisebbségi vegyes bizottság 2011-es ülésének jegyzőkönyvét, amelybe belefoglalták azokat a kérdéseket is, amelyekben nem sikerült előrelépnie a két államnak a nemzeti kisebbségek helyzetét illetően.

„Ezt követően újra össze lehet hívni a vegyes bizottságot, újra lesz intézményes párbeszéd Románia és Magyarország között közösségünk helyzetéről. Hosszú évek óta mondjuk, és nagyon reméljük, hogy beérik az az alapigazság, miszerint, ha a két ország kapcsolata jó, az kedvez a gazdaságnak, kedvez a romániai magyaroknak, és jó valamennyi állampolgárnak" – írta Kelemen Hunor.

A román–magyar együttműködés is a témája az RMDSZ szokásos heti kormányzati tájékoztatójának, a 10 perc Bukarestnek. A videóban Kelemen Hunor arról is beszél, hogy május 31-ig iktatja Románia Brüsszelben az országos helyreállítási tervet, s hogy az RMDSZ újabb lépéseket tett a magyar közösség szimbólumainak szabad használata felé.

(Nyitóképen: Bogdan Aurescu és Szijjártó Péter „ökölpacsija” | Fotó: MTI)
16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?