banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

FRISSÍTVE – Elismerik egymás védettségi igazolványait, de román–magyar megállapodás még nincs erről

FRISSÍTVE: Románia és Magyarország kölcsönösen elismeri az oltási igazolványokat – jelentette ki csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnök, bár erről még nem született hivatalos megállapodás.

„Jelen pillanatban mi elismerjük a magyarországi oltási igazolványt, Magyarország pedig elismeri a mienket. Zajlik az egyeztetés külügyminisztériumi szinten, hogy szükség van-e feltétlenül egy erről szóló megállapodásra" – fogalmazott a kormányfő.

A kormányfőt a tengerparti vendéglátóipar képviselőivel folytatott egyeztetése után tartott sajtóértekezletén faggatták. Egy újságíró azt szerette volna tudni, vajon mikor fogja a többi európai uniós ország is elismerni a román oltási igazolást, hogy Románia (beoltott) polgárai szabadon utazhassanak. „A román oltási igazolásnak vagy egy egyedi kódja. Mi elismerjük a többi uniós ország által használt oltási igazolást is, nem látom, mi akadályozza meg őket, hogy ők is elismerjék a mienket" – válaszolt a román miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint az uniós zöldigazolvány használata helyett inkább arra lenne szükség, hogy minél többen felvegyék az oltást, így ugyanis meg lehetne szüntetni minden utazási korlátozást, és kevesebb lenne a bürokrácia.

Mint arról beszámoltunk, az oltási igazolványok kölcsönös elismerésének igénye a múlt szerdai gyulai magyar–román külügyminiszteri találkozón merült fel először. Néhány nappal később Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a román kormány miniszterelnök-helyettese elmondta, hogy napokon belül megszülethet erről egy hivatalos megállapodás. Az azonban számára sem volt egyértelmű, hogy milyen formában születik döntés: tárcaközi megállapodással, kormányhatározattal, memorandummal vagy belügyi jegyzék révén.

Kelemen Hunor fontosnak tartotta leszögezni, hogy egy ilyen, az oltási igazolásokat kölcsönösen elismerő megállapodás csak a szabad utazásról szól, a Magyarországon kiadott védettségi igazolványok által biztosított más jogosítványokról nem. Az RMDSZ vezetője ugyanakkor elmondta: tájékoztatta Magyar Leventét, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát a kettős állampolgárságú erdélyi magyarok jelzéseiről, miszerint a Romániában kapott oltási igazolásuk ellenére sem kaphatnak magyar védettségi igazolványt, illetve nem élhetnek az oltottaknak járó magyarországi kedvezményekkel.

Amíg hivatalos megállapodás nincs az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, addig a határon szolgálatot teljesítő rendőrökre és közegészségügy dolgozókra van bízva, hogy elfogadják-e vagy sem. Az érvényes magyarországi szabályok szerint „korlátozás nélkül utazhat Magyarországra az adott személy állampolgárságtól függetlenül: (...) aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett”, továbbá „aki a  határátlépés során a  koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet szerinti hatósági igazolvány, valamint a  védettségi igazolványon feltüntetett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány felmutatásával igazolja a koronavírus elleni védettségét”.

Romániába pedig korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik megkapták a védőoltás mindkét adagját, ezenfelül 10 nap eltelt a második dózis óta.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?