banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Európai Parlament: nem lehet a szabad mozgás előfeltétele a Covid-19 tanúsítvány

Az Európa Bizottság által javasolt digitális zöld tanúsítvány helyett EU COVID-19 tanúsítványnak nevezett „vakcinaútlevél” bevezetését indítványozta az Európai Parlament. A javaslat szerint a tanúsítvány tulajdonosaira nem vonatkozhatnának az utazási korlátozások, a tesztelést pedig a tagállamoknak ingyenesen kell biztosítaniuk mindenki számára.

A digitális vagy papír formátumú dokumentum legfeljebb 12 hónapig lesz érvényes, és igazolja, hogy egy személyt beoltottak a koronavírus ellen, vagy hogy a közelmúltból negatív teszteredménye van, netán felépült a fertőzésből. Az EU COVID-19 tanúsítvány azonban nem szolgál úti okmányként, és nem lesz a szabad mozgási jog gyakorlásának előfeltételei – döntötték el az EP-képviselők.

Az igazolvány célja, hogy az Európai Unión belül könnyebbé tegye a szabad mozgást az uniós és az unión kívüli állampolgárok számára is.

Az uniós állampolgárokra vonatkozó jogalkotási javaslatot 540 szavazattal 119 ellenében, 31 tartózkodás mellett elfogadták, míg a harmadik országbeli állampolgárokról szóló javaslatot 540 szavazattal 80 ellenében, 70 tartózkodás mellett fogadták el.

A szavazásra szerdán került sor, de az eredményeket csütörtök reggel tették közzé. A parlament és az Európai Unió Tanácsa is készen áll a tárgyalások megkezdésére, a tervet ugyanis az EiT-nek is el kell fogadnia. A cél a nyári turisztikai szezon előtt megállapodásra jutni – olvasható az EP sajtóközleményében.

A parlament szerint az EU COVID-19 tanúsítvány birtokosaira nem vonatkozhatnak további utazási korlátozások, például karantén, elkülönítés vagy kötelező tesztelés. A képviselők hangsúlyozták azt is, hogy a be nem oltottakkal szembeni megkülönböztetés elkerülése érdekében és gazdasági okokból az EU-országoknak „biztosítaniuk kell az egyetemes, hozzáférhető, időben történő és ingyenes tesztelést”.

A tagállamoknak el kell fogadniuk a más tagállamokban kiállított oltási tanúsítványokat azoktól, akiket oltással az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltások (jelenleg Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen) valamelyikével oltottak be. Ugyanakkor a tagállamok feladata eldönteni, hogy elfogadják-e más tagállamokban kiállított oltási tanúsítványokat más, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi felhasználásra javasolt ​​oltásokról is. Ezeknek a vakcináknak a listája ide kattintva tanulmányozható.

A plenáris szavazást követően Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke és előadó elmondta: „Az oltásoknak és a teszteknek minden polgár számára hozzáférhetőnek és ingyenesnek kell lenniük. A tagállamoknak nem szabad további korlátozásokat bevezetniük, miután a tanúsítvány hatályba lép.”

Sajtóhírek szerint június közepétől vezetnék be a tanúsítványt.

Kapcsolódók

Kimaradt?