Franciaország megkezdte az uniós vakcinaútlevél tesztelését

Az EU-tagállamok közül elsőként Franciaország megkezdte az uniós digitális koronavírus-útlevél tesztelését.

A franciák a TousAntiCovid névre hallgató kontaktkövető telefonos alkalmazásukat frissítették, mely így mostantól negatív koronavírusteszt-eredmények tárolására is alkalmas, április 29-étől pedig a tervek szerint oltási igazolásokat betáplálhatnak majd a felhasználók. A rendszert a későbbiekben olyan nyilvános eseményeken is alkalmaznák, mint a koncertek, fesztiválok vagy vásárok.

Keddtől a tesztelésen átesett franciák kapnak egy SMS-t vagy e-mailt, melyen keresztül hozzáférhetnek majd egy államilag hitelesített, letölthető online dokumentumhoz, amelyet kinyomtathatnak, de akár a TousAntiCovid alkalmazásban is tárolhatnak. A jövő héttől pedig ugyanez fog vonatkozni a beoltottakra is.

Az alkalmazás a dokumentumok birtokában generál egy QR-kódot, mely tartalmazni fogja az utazó nevét, a teszt vagy oltás típusát és időpontját, valamint az érintett orvos vagy laboratórium részleteit. Mindez egy nemzeti adatbázisban ellenőrizhető.

Június 21-ig válna működőképessé az EU-ban

A francia, digitális átmenetért felelős miniszter azt mondta: már folynak a tárgyalások a többi országgal és légitársaságokkal, hogy biztosítsák az útlevél korai elfogadását. A francia tesztprogram egy egész Európára kiterjedő rendszer részét képezi. Didier Reynders, igazságügyért felelős uniós biztos arra számít, hogy az EU „digitális zöld igazolványa” június 21-ig működőképessé válik.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A dokumentumot egyébként szándékosan nem nevezik „vakcinaútlevélnek”, azért hogy elkerüljék a még be nem oltottak diszkriminációját. Brüsszel ugyanis úgy véli, bár az igazolvány megkönnyíti majd az utazást, nem válhat a szabad mozgás előfeltételévé, csupán biztosítaná karanténmentességet.

(Címlapfotó forrása: gouv.fr)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?