Gazdaságélénkítő csomagot állított össze Sepsiszentgyörgy a KKV-k számára

A sepsiszentgyörgyi kis- és középvállalkozások támogatását szolgáló, 15 millió lej összértékű gazdaságélénkítő programcsomagot ismertetett hétfőn Antal Árpád-András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A De Minimis jellegű programok egy 10 és egy 5 millió lejes keretösszeget biztosítanak a koronavírus okozta gazdasági válságban érintett sepsiszentgyörgyi kis- és középvállalkozások támogatására.

„A De Minimis jellegű programok jelenleg közmeghallgatáson vannak, azonban az önkormányzat költségvetésében már szerepel egy 5 millió lejes elkülönített alap, ami erre a félévre szól. Mi összesen három félévnyi támogatással számolunk. A támogatás lehet ösztönzés, hogy a vállalkozók fejleszteni tudjanak, de lehet segítség is, hogy túléljék ezt a nehéz időszakot. Ugyanakkor a két támogatás értéke és a vállalkozások önrésze összesen 40 millió lejnyi beruházást jelent a városnak” – mondta Antal Árpád-András polgármester.

Külön figyelem irányul a vendéglátóiparra

Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ismertette a két támogatáscsomag részleteit. A 10 millió lejes program a szállodákat, a panziókat, a közélelmezési egységeket (vendéglőket és bárokat) célozza meg, továbbá azokat a vállalkozásokat, amelyeknek legalább 15 százalékkal csökkent az üzleti forgalma és a profitja a tavalyi évhez képest. A csökkenést az idei év első félévére veszik figyelembe a 2019 első félévéhez viszonyítva.

A támogatás mértéke a szállodák és panziók esetében szobánként 500 euró, a vendéglők és bárok részére négyzetméterenként, a terasz területével együtt számolva, 50 euró, míg a veszteséggel számoló cégek esetében a támogatás 500 euró minden helyi alkalmazott után. Az összegek megduplázhatóak, amennyiben a pályázók kizárólag helyi beszállítóknál költik el a támogatást.

A támogatások maximális értékei szállodák, panziók részére 50 000 euró, a vendéglők és bárok esetében 10 000 euró, valamint a vállalkozások esetében legtöbb 50 000 euró lehet.

Fontos kiemelni, hogy a támogatás elnyeréséhez a vállalkozásoknak a megnyert összeggel egyenlő önrészt kell hozzátenniük és az előzetesen elköltött összegek kerülnek megtérítésre. Mivel cél a helyi beruházás ösztönzése, ezért a támogatás az önrésszel együtt kizárólag a város területén található beruházásokra használható fel, akár alapeszközök vagy egyéb materiális javak beszerzésére is. Az elbírálás során a benyújtott kérelmek rangsorolása a 2018-as átlagbér szerint történik majd.

Támogatás az Ipari Parkba beruházó vállalkozások részére

A második De Minimis jellegű támogatás a sepsiszentgyörgyi Ipari Parkba beruházó vállalkozásokat érinti, pontosabban minden olyan kis- és középvállalkozást, amely beruházni szándékozik az Ipari Parkba és ebből a célból területet vett haszonbérbe. A támogatás mértéke legtöbb 50 000 euró lehet, amennyiben a pályázó nem csak helyi beszállítónál költi el a támogatást, míg legtöbb 100 000 euró abban az esetben, ha a pályázó kizárólag helyi beszállítónál költi el a támogatást.

A támogatás önrészköteles, a megnyert összeg legalább háromszorosát kell önrészként hozzátenni. A támogatás, az önrésszel együtt, kizárólag az Ipari Park területén indított beruházásokra használható fel.

A jelenlegi törvénykezés értelmében egyik támogatási csomagban sem részesülnek a halászati és akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások, a mezőgazdasági termékek elsődleges termelésével, feldolgozásával és forgalmazásával foglalkozó vállalkozások, az exporttal kapcsolatos tevékenységeket bonyolító vállalkozások és a kereskedelmi fuvarozás terén működő vállalkozások.

A támogatási csomagok másfél évre készültek, de a kérések már az idén leadhatóak. A pályáztatás lebonyolítása mindkét esetben a Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben történik.

Önkormányzati intézkedések

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa olyan határozattervezet elfogadására készül, amely szintén hozzájárul a városban működő vállalkozások segítéséhez. Ennek értelmében az önkormányzat ötven százalék kedvezményt biztosít az ingatlanadóból a szükségállapot ideje alatt veszteségesen működő jogi személyeknek; elengedi a bérleti díját az államtól vagy az önkormányzattól bérelt ingatlanok esetében szintén a szükségállapot idejére, továbbá eltörli a büntetőkamatok ötven százalékát a március 31-ig felgyűlt tartozások törlesztése esetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?