Kedvezményes hitel kkv-nak: ezekről a területekről érkezett a legtöbb kérés

A nagybani kereskedelem, a kiskereskedelem, a feldolgozó- illetve az építőipar területéről érkezett eddig a legtöbb kérés a kedvezményes hitelprogramhoz (IMM Invest), amely keddtől működik - tájékoztat a Ziarul Financiar.

A szaklapnak nyilatkozó Cristian Tudorescu pénügyi tanácsadó elmondta, a regisztrálási sorrend nem számít a támogatás odaítélésekor, az elbírálás az szerint zajlik, hogy az illető vállalkozás jogosult-e a hitelre. Az igazi rostálást a bakok végzik, ahová továbbítja az állami garancialap az általa jóváhagyott kéréseket - mondta. A bankok elsősorban az üzleti vállalkozás fenntarthatósága alapján döntik el, mely vállalkozás kaphat hitelt.

Az első napokban regisztrálók 87 százalékának a 2018, 2019-es üzleti forgalma maximum 10 millió lej. Az első nap reggeltől 17 óráig 15 182 kérést regisztráltak.

Az IMM Invest keretében a vállalkozások államilag garantált és kamattámogatott bankhitelt vehetnek fel. Kétféle hitelt lehet kérni: működési költségekre vagy pedig beruházásokra. A mikrovállalkozások és kis cégek számára az állam 90 százalékban garantálja a hitelt, a közepes cégeknek pedig 80 százalékos az állami garancia aránya. A felvett hitelekre idén a kamatot teljesen az állam fedezi.

A hitelt 36 - 72 hónapra lehet igényelni. A háromhavi ROBOR plusz két százalékpontos éves kamatot és a kezelési költséget 100 százalékban a költségvetésből fedezik. Amennyiben valamelyik bank elutasítja a hiteligénylést, a vállalkozó egy másik bankhoz fordulhat.

A kedvezményes hitelek fedezetéül az Európai Bizottság által jóváhagyott 3,1 milliárd eurós támogatást használják fel. A kamatok szubvenciójára 161 millió eurós vissza nem térítendő támogatást irányoz elő a kormány. A pénzügyminiszter szerint ez a romániai kkv-k legjelentősebb támogatási programja az utóbbi 30 évben.

Kapcsolódók

Kimaradt?