banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Kultúrpalotát és lőteret kér a kormánytól Sepsiszentgyörgy

A Sepsiszentgyörgy központjában éktelenkedő, romos „kultúrpalotát” és a használaton kívül helyezett katonai lőteret kéri a kormánytól Sepsiszentgyörgy önkormányzata. Erről csütörtöki ülésén fogadott el határozatokat a helyi képviselőtestület.

Antal Árpád polgármester sajtótájékoztatóján emlékeztetett: mindkét ingatlant már korábban is próbálta megszerezni az önkormányzat, de nem járt sikerrel, ezúttal új érvek alapján kérik a kormánytól, hogy a Szakszervezetek Művelődési Háza és a katonai lőtér kerüljön a város tulajdonába.

A városkép szempontjából égető lenne a romos Szakszervezetek Művelődési Ház problémájának megoldása, ezzel jelenleg nem tud mit kezdeni az önkormányzat, mivel nem tudni pontosan ki a gazdája. Egykor a kommunista szakszervezet birtokolta, ám a rendszerváltás után nem tisztázták, hogy melyik szakszervezet a jogutód.

Antal Árpád emlékeztetett, hogy évekkel ezelőtt elkészült egy kormányhatározat-tervezet az épület átadásáról, amit akkor aláírt a fejlesztési minisztérium, ám nem ellenjegyezte az igazságügyi minisztérium, arra hivatkozva, hogy az átadással egyet kell értenie a kultúrpalota használati jogával rendelkező szakszervezetnek is. A polgármester rámutatott: abszurd ez a kérés, hiszen nem létezik olyan jogi entitás, amely bizonyíthatóan rendelkezik az épület használati jogával, így nincs, aki beleegyezzen az átadásba.

Szétdobált iratok a gazdátlan kultúrpalotában | Fotók: Környezetvédelmi Tanács

Antal Árpád a sajtótájékoztatón elmondta: ezúttal más irányból közelítik meg a problémát. Bebizonyítják, hogy a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házát „használó” entitás – amely nem azonosítható – rosszul és rosszhiszeműen gazdálkodik az épülettel, hiszen engedte azt tönkremenni, ezért azt kérik a kormánytól, hogy egyoldalúan vonja vissza a használati jogot, és az ingatlant adja át a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak. 

A sepsiszentgyörgyi képviselő testület csütörtöki határozatában ugyanakkor kéri a kormánytól a közös temető melletti, egykori lőtér mintegy 70 hektáros területét. Antal Árpád emlékeztetett, hogy a területet jelenleg nem tudja lőtérként használni a hadsereg, hiszen az 2011 óta nincs erre a célra hitelesítve.

A lőtéren azóta nem szerveznek hadgyakorlatokat, miután egy kilőtt puskagolyó az árkosi telkén kertészkedő nyugdíjas férfi közelében süvített el. Akkor több mint ötezren írták alá a gyakorlótér felszámolását sürgető ívet, a létesítménynek nincs lövészet szervezésére vonatkozó engedélye.

Kapcsolódók

Kimaradt?