banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Csendőrség: a RO-ALERT célja nem az, hogy a lakosság keresse a medvét

A Hargita megyei csendőrök kedden és szerda reggel több medveriasztó bevetésen vettek részt Csíkszereda és Székelyudvarhely határában. Az intézmény által kiadott közleményben kifejtik, hogy az elmúlt 24 órában három lakott területen bóklászó medvéről érkezett bejelentés.

Az első hívás kedd délután futott be: a Csíkszeredához tartozó Szécsenyben egy helyi lakos medvét látott. A helyszínre kiérkező csendőröknek sikerült elijeszteniük az állatot, amely visszamenekült az erdőbe.

A második segélykérő hívás kedden este futott be, egy szintén szécsenyi lakos jelezte, hogy a medve bemászott a kertjébe, és élelem után kutakodott. A csendőrök azt javasolták az illetőnek, hogy ne hagyja el a házát. Mire a helyszínre értek, a vadállatnak már csak hűlt helyét találták.

A harmadik segélykérő hívás szerda reggel érkezett egy székelyudvarhelyi férfitől, aki a város bejáratánál, Szejkefürdő környékén látott egy medvét. A helyszínre egy csendőr és egy rendőr sietett ki, azonban a medvét már nem találták ott, az állat feltehetően az közeli erdőbe menekült.

A hatóságiak mindhárom riasztás után a helyszínen maradtak egy ideig, hogy meggyőződjenek arról, már nem áll fenn medvetámadás veszélye. Az érintett területek lakóinak a telefonos RO-ALERT-rendszerben küldtek figyelmeztető üzenetet az állatok jelenlétéről.

A csendőrség közleményében rámutat, hogy a figyelmeztető üzenetek célja nem az, hogy minél többen jelenjenek meg ott, ahol a medvét jelezték, mivel ezzel a saját testi épségüket veszélyeztetik, ráadásul megnehezítik a hatóságok munkáját is.

Azt tanácsolják az embereknek, hogy minden alkalommal, amikor hasonló helyzetbe kerülnek, vagyis lakott területen észlelik a medvét, hívják a 112-es sürgősségi számot, ne próbáljanak meg közbelépni, ne etessék a vadállatokat, figyelmesen, jól elzárva helyezzék el a háztartási hulladékot, és ne menjenek közel a medvékhez, hogy lefilmezzék vagy lefényképezzék őket.

(Címlapkép: MTI/Veres Nándor)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?