Medvék kergetik a háromszékieket

Két medvetámadás történt a héten Sepsiszentgyörgy, illetve Bikfalva határában.

Hétfőn reggel két kocogó férfit kergetett meg a medve a város szélén, a sepsiszentgyörgyiek körében közkedvelt kirándulóhelyek – a Bíróné pusztája és a Honvéd-kút – szomszédságában. A két férfi beszámolója szerint elővigyázatosak voltak, fütyültek, hogy elriasszák a nagyvadat, de az megkergette őket. A kocogók szerencséjére sikerült elmenekülniük.

Hasonló eset történt kedden reggel Bikfalva határában, ahol egy pásztorra támadt a medve. A férfi kisebb sérülésekkel megúszta a támadást. Uzon község polgármestere, Ráduly István szerint a medve által megtámadott pásztornak azzal volt szerencséje, hogy a közelben volt lakóház, amelynek átugrotta a kerítését, viszont a nagyvad így is leterített két kecskét.

A polgármester szerint aggasztó, hogy a medve a lakóházak közelében jelent meg, ezért az emberek félnek elhagyni otthonaikat. Az uzoni önkormányzat értesíti az esetről a rendőrséget és csendőrséget és más állami hatóságokat, amelyek megvédhetik a polgárokat a medvetámadástól. Mint ismert, ebben a hónapban a háromszéki Bodok község felszámolt katonai laktanyája területén, egy fára mászott medve ijesztette meg a gyalogosokat és ugyancsak Bodokon a vasútállomás közelében vonat gázolt el egy medvét.

A Kovászna megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője, Gheorghe Neagu szerint idén a medvék által okozott kár értéke meghaladja az 56 ezer lejt, ezek 62 juhot, 2 kecskét, egy disznót, egy lovat öltek meg és 11 méhkaptárt tettek tönkre.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?