Tánczos Barna a medvetámadásról: a 24. órában vagyunk, de változtathatunk

Egyre sürgetőbb életbe léptetni azt a jogszabályt, amellyel ártalmatlanná lehet tenni a veszélyes medvéket - jelentette ki péntek este Csíkszeredában Tánczos Barna.

A környzetvédelmi miniszter az aznapi medvetámadás románandrásfalvi áldozatának életmentő műtétje után beszélt erről a megyei sürgősségi kórház előtt tartott sajtótájékoztatón. Emlékeztetett, hogy az orvosok hat órán át küzdöttek az 54 éves férfi életéért. Hangsúlyozta, a megoldást a problémára a megelőzés és az azonnali közbelépés jelenti.

A miniszter elmondta, a készülő törvénymódosítás értelmében a medvetámadás bejelentését követően legtöbb 24 órán belül egy csendőrökből és vadászokból álló különítmény eltávolíthatja a veszélyes állatot egy jól kidolgozott eljárás alapján, felmérve a kialakult helyzet súlyosságát.

Tánczos Barna a sajnálatos eset kapcsán kijelentette: „Elsősorban az emberi élet szempontjából kell vizsgálnunk a történteket. Az állam felelőssége és kötelessége szavatolni az állampolgárok biztonságát. Meg kell előznünk az ilyen és ehhez hasonló tragédiákat!”

A miniszter kifejtette: bár a romániai emberek többsége számára nem jelent valós veszélyt a medve, az áldozat családja, rokonai, ismerősei, barátai, közvetlen környezete, illetve annak a 13 megyének a lakói körében, ahol az utóbbi időben megszaporodtak a medvetámadások, egészen más a sokszor állatvédelmi szempontból láttatott medvekérdés megítélése.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az ország lakosságának 80 százalékát, azt, aki a fővárosban a tizedik emeleten lakik, nem érinti közvetlenül ez a probléma. Ők nem mérik fel a helyzet súlyosságát, számukra a medve nem veszély, hanem egy szép nagyvad. De az államnak azonnali beavatkozást kell biztosítania, ugyanis minden egyes emberéletért felelősséggel tartozik" - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy környezetvédelmi miniszterként felelős azokért az intézkedésekért, amelyeknek meg kell teremteniük a jogi hátterét az emberi élet védelméért. "Ez az egyetlen racionális, vitathatatlan és elengedhetetlen megközelítés, amellyel meg tudjuk előzni az ilyen és ehhez hasonló tragédiákat” – szögezte le a szaktárca vezetője.

(Címlapfotó: RMDSZ)

Kapcsolódók

Kimaradt?