Négy nap alatt 26 alkalommal riasztottak medvékhez Hargita megyében

Péntektől keddig 26 esetben jelezte a lakosság a 112-es egységes segélyhívószámon medvék jelenlétét lakott területen Hargita megyében. A riasztott csendőrök és rendőrök visszakergették az erdőbe a nagyvadakat.

A Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint a legtöbb lakossági bejelentést, összesen tízet, pénteken kapták a segélyhívószámon. Aznap Tusnádfürdőn, Csíkszeredában, Csíkdelnén, Tordátfalván, Bélborban és Zetelakán jelezték medvék jelenlétét. A csendőrök azonban csak Tusnádfürdőn és Zetelakán találták a jelzett helyszínen az állatokat, és visszakergették azokat az erdőbe.

Szombaton összesen hét bejelentés érkezett medvék jelenlétéről Tusnádfürdőről, Tordátfalváról és Parajdról. Csak a tudnádfürdői riasztás bizonyult valósnak, a csendőrök ezúttal is leriasztották a vadállatot a településről.

Vasárnap négy esetben riasztották a csendőröket medvék jelenléte miatt Tusnádfürdőre, Gyergyóalfaluba és Kőrispatakra. Utóbbi helyszínen már nem találtak ott a csendőrök a nagyvadat.

Hétfőn három hívás érkezett a 112-es számra, Tusnádfürdőről, a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőről és Borzontról. Mindhárom riasztás valósnak bizonyult, a csendőrök visszakergették a medvéket az erdőbe.

A csendőrség közlése szerint járőreik minden esetben a medvék eltávolítása után is a helyszínen maradtak megelőzni a nagyvadak visszatérését a településre, emellett értesítették a RO-Alert-rendszeren keresztül a lakosságot a veszélyről. Amint arról korábban beszámoltunk, vasárnap a Farkaslakához tartozó Székelypálfalván medve támadt egy férfira. A sebesült áldozatot a rohammentők (SMURD) helikoptere Marosvásárhelyre szállította.

(Címlapkép: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?