Órákon át szenvedett egy elgázolt medve, amíg Bukarestben engedélyezték az elaltatását

Hosszú órákon át szenvedett egy vonat által elgázolt medve Háromszéken, miközben a helyi hatóságok tehetetlenül várták, hogy a környezetvédelmi minisztérium engedélyt adjon az elaltatására.

Hétfőn reggel egy bodoki férfi riasztotta a hatóságokat, hogy kertje végében egy vélhetően gerinctörést szenvedett medve ordít. A férfi felidézte, hogy cigarettázni ment a kertje végébe, amikor elbődült mellette a medve, majd hátsó lábait vonszolva befészkelte magát a patakpartján lévő az ágak közé. A helyszínre vonult minden illetékes hatóság, így a csendőrség, rendőrség, vadőr, környezetvédelmi hivatal, környezetőrség, polgármesteri hivatal és prefektúra szakemberei, és gyorsan összeállították a szenvedő medve elaltatását igénylő dokumentumokat, beszerezték az altató lövedéket és egy vasketrecet, ám ezt követően estig tehetetlenül várták, hogy a környezetvédelmi minisztérium végre kiadja az engedélyt.

Bodok község polgármester, Fodor István bírálta a túlközpontosított döntéshozatalt, hiszen elmondása szerint a vadászok tíz perc alatt véget vethettek volna az állat szenvedésének, ám így a szerencsétlen medve tizenkét órán át kínlódott, míg estére megérkezett a minisztériumi engedély. Mint kiderült, a háromszéki prefektus is próbálta sürgetni az eljárást, három számon is hívta a környezetvédelmi minisztériumot, de eredménytelenül.

Végül hétfő este hat órára érkezett meg az engedély, amikor a vadat elaltatták. A boncolás során beigazolódott, hogy a medvét vonat gázolta el, eltörött a gerince, így nem lehetett volna megmenteni, csak mihamarabb enyhíteni a szenvedését.

A háromszéki Bodok községben nem az első eset, amikor vonat gázol el medvét vagy annak bocsait. Fodor István szerint a mostani eset is rávilágított, hogy nincs rendben a törvénykezés, mert miután hagyták elszaporodni a medvéket, hagyják szenvedni is azokat, hiába, hogy helyszínen volt mindenki, aki tehetett volna az állat kínjainak enyhítéséért, meg kellett várják, míg Bukarestben döntöttek az ügyben, ahelyett hogy a megyei környezetvédelmi hivatal kiállította volna a szükséges papírokat.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?