banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Ennyibe kerül egy medvetámadás az egészségügynek

Közel 40 ezer lejbe került annak a férfinak a kórházi ellátása, akit június 18-án hajnalban támadott meg a medve Románandrásfalván, és akit súlyos sérülései miatt Székelyudvarhelyről a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba szállítottak. A medvetámadás áldozata 24 napot töltött kórházban.

Csaknem 40 ezer lejbe került annak a románandrásfalvi férfinak a kórházi ellátása, aki június 18-án esett medvetámadás áldozatául – közölte Hargita Megye Tanácsa, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fenntartója. Az 54 éves férfit hat órán át műtötték, többszörös mellkasi, fej, arc és nyaki sérülésekkel.

A kórház az eset kapcsán kiadott közleményéből kiderült: voltak már ehhez hasonló méretű és komplexitású multidiszciplináris műtétek, de nem volt még ilyen, amihez egyszerre ennyi szakág képviselőjére lett volna szükség. Mellkassebész, idegsebész, plasztikai sebész, szájsebész, fül-orr-gégész szakorvos és intenzív terápiás orvoscsoport végezte a műtéteket, a beavatkozásokon mintegy 15 asszisztens vett részt.

A medvetámadás áldozata 24 napot töltött kórházban, július 12-én engedték ki, a teljes ellátásának a költsége 39 351,99 lej.

„Nagyon intenzív és összetett a medveprobléma Hargita megyében. A medvék jelentős károkat okoznak a gazdaságokban, de ami ennél is súlyosabb, hogy emberi életek vannak veszélyben. Ha kormányzati szinten nem hoznak intézkedéseket, ezek a sajnálatos esetek meg fognak ismétlődni. Nem elfogadható, hogy napi szinten jelentős károkat okoznak a medvék, félnek az emberek, és orvosaink maratoni műtéteket végeznek az emberi életek megmentéséért. Az esetek gyakorisága olyan figyelmeztető jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, és fel kell lépni a károk, támadások visszaszorítás érdekében” – hívta fel a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsánbak elnöke.

(Címlapfotó: Agerpres)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?