Mesterséges intelligencia óvja a zabolai erdőt a falopásoktól

Úttörő jellegű, Dél-Amerikában bevált technológiát ültettek gyakorlatba a Kovászna megyei Zabola Estate-hez tartozó erdőkben. Az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében egy különleges, részben mesterséges intelligencián alapuló technológiát vetettek be: digitális „őrök” figyelnek a fatolvajokra.

Albert Zoltán, a birtok szóvivője kifejtette: a Zabola Estate szívügyének érzi a környezetvédelmet, így a Conservation Transylvania program révén többek között élőhely-, illetve vizesterület-megőrző projekteket futtatnak, ez utóbbit az orbaiszéki Zabolától nem messze található Tamásfalva és Petőfalva környékén. Ugyanakkor próbálják óvni a tulajdonukat képző erdőket, ebből ötszáz hektár található a birtok környékén, de van egy szűzerdőnek/őserdőnek minősített területük Sepsibükszádon, a Dobrica nevű tagban.Fotó: Péter Levente/Zabola Estate

Albert Zoltán kifejtette: négy éve akadtak rá a Rainforest Connection nevű nemzetközi szervezetre, amely eredeti módon, átalakított mobiltelefonok segítségével próbálta védelmezni a dél-amerikai esőerdőket (hasonló projektjeik futottak Dél-Afrikában, de a Fülöp-szigeteken is – szerk. megj.), átfogó rendszert telepítettek az illegális fakitermelés megakadályozása érdekében.

A rendszer egyszerűnek nevezhető, a fák koronaszintjére hangvevő eszközöket szerelnek, tehát konyhanyelven fogalmazva van egy mikrofon, egy mobiltelefon, és ez utóbbit árammal ellátó napelem. A Rainforest saját készítésű eszközökkel dolgozott. Az erdővédelem úgy történik, hogy zaj esetén a mobil tárcsáz egy központot, ott egy mesterséges intelligencia a meglévő hangminták alapján eldönti, hogy valós vagy hamis riasztásról van-e szó. Ilyen lehet például a láncfűrész hangja. Amennyiben a riasztás valós, akkor a központ továbbítja a hangmintákat a területhez legközelebb eső erdésznek, aki utánanéz a dolgoknak” – magyarázta.

Fotó: Péter Levente/Zabola Estate

Hozzátette: ők zordabb környezetben tesztelték a készülékeket, hiszen Dél-Amerikával ellentétben Háromszéken a berendezések a fagynak, erős szélfúvásnak is ki voltak téve, és a napos órák száma sem összemérhető az egyenlítő környékivel.

Albert Zoltán szerint a technológia kitűnően bevált, a rendszeren apró karbantartási munkálatokat kellett végezniük, néhány lopási kísérletet meg tudtak akadályozni a segítségével. „A figyelők azért is kiválóak, mert nem kell folyamatosan zavarni a vadállományt azzal, hogy járművel bejárjuk a nehéz terepet, mégis biztonságban tudhatunk mindent” – tette hozzá.

Belépett a képbe a Vodafone

Miután ők pénzt (bár a technológia egyszerűnek tűnik, de a karbantartás, az erdőt autóval járó személyzet bérezése mind pénzbe került) és energiát nem kímélve sikeresen letesztelték hazai viszonylatban a rendszert, 2021-ben felvette velük a kapcsolatot az egyik legnagyobb mobilszolgáltató, a Vodafone. Pozitívan álltak a dologhoz, a Rainforest Connection által kifejlesztett rendszert csiszolták, tökéletesítették, magyarán már ipari és nem házi készítésű eszközök vigyáztak a rendre. Ennek ellenére a partnerség hagyott némi keserű szájízt a zabolai birtok illetékeseiben, úgy tűnik nekik, hogy a szolgáltató úgymond kisajátította a technológiát.

„Ez egyébként nem csoda, hiszen a rendszerben óriási gazdasági potenciál van, Romániában kevés az erdész, hatalmasak az erdőterületek. Minket kissé az bánt, hogy bár mi honosítottuk meg itthon a rendszert, mégis mintha háttérbe szorultunk volna” – mondta érdeklődésünkre Albert Zoltán. A kommunikációs óriáscég egyébként egy három és fél perces kisfilmet készített Prima pădure smart din România címmel. 

Cikkünk megjelenésének pillanatában a videó 1,2 milliós nézettségnél tartott, a hozzászólók pedig üdvözölték a kezdeményezést. Magát, a vezérirányt úgy tűnik, hogy Smart Forest néven brandelik, legalábbis a Ziarul Financiar (ZF) a témát bemutató írása szerint. Claudia Jelescu, a VBU stratégiai projektek programmenedzsere az Okos Erdő kezdeményezésről a gazdasági lapnak ezt nyilatkozta: „Az illegális erdőirtás problémája, az erdőirtás hatásaival kapcsolatos borús kilátások, valamint a Romániát fenyegető szankciók az Európai Bizottság részéről – ezek a témák szerepelnek a napirenden. Egy vezetőségi ülésen olyan égető problémákat vitattunk meg, amelyek megoldására a Vodafone technológiáját és erőforrásait használhatnánk, és felmerült az illegális fakitermelés ügye. A javaslatot széles körben támogatták az igazgatótanács tagjai, de a projektért felelős hálózati és technológiai csapatok is”.

Fotó: Péter Levente/Zabola Estate

Claudia Zelescu az említett cikk szerint azt is elmondta, hogy a Zabola Estate-en működő rendszert hat hónap alatt üzemelték be. Hozzáfűzte, hogy Románia az első ország, ahol a Vodafone ilyen projektet valósított meg, de a bevezetés pozitív visszhangja után a romániai csapatot megkeresték a portugál kollégáik, akik hasonló megoldást szerettek volna találni az erdőtüzek megelőzésére.

Tíz digitális őr

A zabolai birtok képviselője technikai adatokat is megosztott kérésünkre. A berendezéseket jól elrejtették, eddig nem volt példa arra, hogy valaki a készülékeket eltulajdonítsa. Egy-egy eszköz körülbelül egy kilométeres kört fed le, így Zabolán mintegy tíz készülék füleli a láncfűrész esetleges hangját a védett területen. A rendszert ellátó mesterséges intelligencia fejlesztésével idővel az is elérhetővé válhat, hogy a készülékek vadmozgást is monitorizálni tudjanak. A kezdeményezés mindenképp jó, a technológia nagy segítségükre van az embereknek, ha megfelelően használják – zárta a beszélgetésünket Albert Zoltán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?