Egészségügyi miniszter: a háziorvosok osztják ki a kálium-jodid tablettákat

Az egészségügyi minisztérium egyeztetni fog a háziorvosok képviselőivel a kálium-jodid tabletták kiosztásáról. Erről egy pénteki iaşi-i eseményen beszélt Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila | Fotó: a miniszter Facebook-oldalaA héten a háziorvosok munkáltatói szövetségének elnöke, Raluca Zoiţanu azt nyilatkozta, hogy a háziorvosi rendelők logisztikai okokból képtelenek kiosztani a lakosságnak a kálium-jodid tablettákat, ezért úgy vélte, hogy az önkormányzatokat és a gyógyszertárakat kellene bevonni ebbe.

Rafila pénteken ezzel kapcsolatban azt mondta: mindenki számára nehéz ez az időszak, amelyben minden orvosra – házi- és szakorvosokra egyaránt – nagy szakmai felelősség hárul. „Megértem, hogy a napi konzultációk nagyon lefoglalják őket, és a világjárvány alatt távkonzultációt is folytattak, de amikor a közegészségügyi érdek úgy kívánja, plusz erőfeszítésekre van szükség mindenki részéről” – fogalmazott. A miniszter leszögezte, hogy egyeztetni fognak a háziorvosokkal a tabletták kiosztásáról. „Orvosok vagyunk és meg kell próbálnunk megvédeni a pácienseinket” – nyomatékosította.

A iaşi-i Antibiotice gyógyszergyár harmincmillió kálium-jodid tablettát gyártott le az elmúlt időszakban a kormány megrendelésére. Ezek nagy részét már kiosztották a megyei egészségügyi igazgatóságoknak. Az egészségügyi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy négy kivételével az ország összes megyéjébe eljutottak a „nukleáris incidens” esetére előkészített jódtabletták. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a jódtablettákat csak orvosi és hatósági javaslatra szabad bevenni. A tabletták helyes használatáról és tárolásáról társadalmi célú hirdetések formájában tervezik tájékoztatni a lakosságot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?