A kormány elővigyázatosságból felkérte a gyógyszergyártókat a jódtabletták előállítására

A kormány felvette a kapcsolatot a helyi gyógyszergyártókkal a jódtabletták sürgősségi eljárással való előállítása érdekében – közölte Nicolae Ciucă miniszterelnök.

Illusztráció | Fotó: Pixabay„Van jelenleg raktáron egy bizonyos mennyiségű jódtabletta, ami nem elegendő. Emiatt az egészségügyi minisztérium felvette a kapcsolatot a belföldi gyógyszergyártókkal, hogy sürgősségi eljárással kezdjenek el jódtablettákat gyártani” – nyilatkozta a kormányfő a Digi24-nek. Hozzátette: a gyártáshoz szükség van a hatóanyag importálására, de mihelyt ez rendelkezésre áll, azonnal el lehet kezdeni az előállítást. Arra azonban nem tudott választ adni, hogy pontosan mennyi időt vesz igénybe az eljárás, csak leszögezte, hogy várják a választ a szállítótól.

Ciucă hangsúlyozta ugyanakkor, hogy eddig a radioaktivitási szint nem lépte át a határértéket Romániában, a kormánynak azonban meg kell hoznia az ilyen helyzetben előírt elővigyázatossági intézkedéseket, hogy szükség esetén reagálni tudjon. Az ukrán helyi hatóságok pénteken bejelentették, hogy az orosz katonai erők átvették az ellenőrzést a délkelet-ukrajnai zaporozsjei atomerőmű felett. Ukrajna szerint az orosz erők pénteken kora reggel megtámadták az atomerőművet, és tüzet okoztak az erőmű mellett levő ötemeletes épületben.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szombaton elmondta, hogy a radioaktivitási szint nem haladja meg a megengedett mértéket Romániában, a mérőszerkezetek nem észleltek semmilyen rendellenességet. Elmondása szerint országszerte 58 mérőműszerrel figyelik és mérik minden órában a radioaktivitás szintjét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?